fbpx
Moestadja memoreert uitzonderlijke waarde leerkrachten bij jubileumviering KOB

“Een deel van de generatie Surinamers van 40 jaar naar boven is door uw handen gegaan en bouwt nu onder uitdagende omstandigheden aan het in stand houden van de Surinaamse samenleving. Ze zijn er in bedrijven als werknemers en ondernemers, ze zijn er ook in de publieke sector”, zei minister Soewarto Moestadja bij de jubileumviering van de Katholieke Onderwijzers Bond(KOB).

Moestadja: “de duur van uw dienstbetrekking in het onderwijs duidt niet alleen op een overtuiging uwerzijds, maar ook op uw trouw aan zekere waarden en normen welke onderscheidend zijn en deze onderwijsorganisatie zeker kenmerken.

Die gedrevenheid door primair waarden en normen en een overtuiging zijn verbonden aan de geschiedenis van de KOB, die terug gaat naar 1921, toen een aantal van uw voorgangers/onderwijzers verbonden aan de katholieke scholen zich bundelden in de Katholieke Onderwijzerskring (KOK), de voorganger van wat nu heet de KOB.

U behoort tot de oudste werknemersorganisatie in de onderwijssector. In de afgelopen jaren heeft de KOB zich, vanwege zijn loyaliteit aan de beroepsethiek van de onderwijzer en de gegroeide cultuur in de arbeidsverhoudingen, zich zeker weten te onderscheiden in positieve zin.

Vanavond is het toch wel nuttig om stil te staan bij de uitzonderlijke waarde van uw werk de afgelopen 25 tot 40 jaar aan de ontwikkeling van de Republiek Suriname.

U heeft aan de basis gestaan van de vorming van een deel van de Surinaamse beroepsbevolking. U heeft aan de basis gestaan van de ontwikkeling van verschillende Surinamers waarvan sommigen het ver hebben geschopt via hoge scholing, waarvan sommigen later uw beroepsgenoten zijn geworden en waarvan sommigen misschien ook iets lager op de beroepsladder bijdragen aan de vorming van het bruto binnenlands product en de sociale progressie.

We hebben de afgelopen periode een turbulente tijd gehad wat betreft de arbeidsverhoudingen in uw sector en wellicht zou het kunnen dat dit enige impact heeft gehad op het resultaat van de verrichtingen dit jaar.

Wij als staat zijn u, vanuit onze constitutionele opdracht wat betreft onderwijs, bijzonder erkentelijk voor uw aan de dag gelegde beroepsethiek en de offers die u als beroepsgroep de afgelopen jaren en decennia heeft gebracht in ons land dat nog een ontwikkelingsland is”, voerde Moestadja aan.

De verhouding onder de jubilarissen wat betreft geslacht 1 man op 20 vrouwen viel de bewindsman ook op. In academische kringen is volgens hem sprake van een doorgestoten feminisering van het onderwijzerskorps in relatie tot bijvoorbeeld de onderwijsprestaties van jongens en jonge mannelijke adolescenten. “Wanneer wij over enkele jaren weer hulde brengen aan de bijzondere ontwikkelingsbijdrage van uw onderwijzers, ligt het in de lijn der verwachtingen dat de cijfers weer anders liggen. In elk geval moeten wij de vrouwelijke leerkrachten, die hun reproductieve rol en hun sociale rol in het gezin als moeder, als vrouw en als verzorger hebben weten te combineren met een zwaar aan slijtage en psychosociale druk onderhevige beroep, in het bijzonder feliciteren voor hun participatie aan het onderwijsproces”, aldus de minister.

Hij bedankte ook de mannelijke leerkrachten voor het feit dat ze deel hebben willen uitmaken van het “uiterst belangrijke werk van het leggen van het fundament van onze geciviliseerde samenleving. De betekenis van uw werk gezamenlijk is niet toevallig ruim benadrukt in de Grondwet van de Republiek Suriname. Moge de mannen een zodanig voorbeeld onder hun jonge geslachtsgenoten zijn, waardoor meer balans in het korps kan worden gebracht. Moge de offers van de vrouwen als voorbeeld dienen ook voor hun jonge geslachtsgenoten wat betreft het harmoniseren van de verschillende sociaal-maatschappelijke rollen van de Surinaamse vrouw. U heeft bewezen dat het kan”, aldus Moestadja.(GFC)

Meer nieuws

22 crècheleidsters SBEC ontvangen diploma

GFC NIEUWS- De Stichting Beheer en Exploitatie Crèches (SBEC) heeft 22 studenten klaargestoomd tot volwaardige crècheleidsters. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele…

350 laaggeprijsde overheidswoningen in gevaar

GFC NIEUWS- Een woningbouwproject met als doel het opzetten van 350 laaggeprijsde huizen, verkeert in gevaar. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele…

Crimineel duo aangehouden en opgesloten

GFC NIEUWS- Leden van Recherche Regio Paramaribo hebben in samenwerking met het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) de voortvluchtige verdachte Anan M. opgespoord en aangehouden….

Geen Covid-19-persconferentie deze week

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze week geen Covid-19-persconferentie gehouden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Regering komt met Sociaal Vangnet

GFC NIEUWS-De maatregelen die de regering zal treffen om de economie wederom gezond te maken, zullen een impact hebben op de samenleving en heeft de…

Brunswijk vraagt geduld samenleving

GFC NIEUWS- Op woensdag 16 september was het precies twee maanden dat de regering Santokhi-Brunswijk aan de macht is. Impotent of minder potent? Maak online…

De Heilige Maand Purushottam Más

GFC NIEUWS- Op de Hindū kalenders dit jaar staat voor de periode 18 september t/m 16 oktober Purushottam Más (Malmás) vermeld. Impotent of minder potent?…

Suriname heeft goede vriend in Amerika

GFC NIEUWS- Suriname heeft in Amerika een goede partner gevonden. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, tijdens zijn eendaags bezoek aan…

President Santokhi ontvangt minister Pompeo

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo ontvangen op het presidentieel paleis. Impotent of minder potent? Maak online…

Lions biedt gratis diabetestest aan

GFC NIEUWS- Lions Club Paramaribo Central is met ondersteuning van haar moederclub Lions Club International gestart met een diabetesproject om het bewustzijn over de gevaren…