fbpx
Moeilijk bereikbare binnenlandbewoners hebben ook recht op vaccinatie

De start van de Vaccinatieweek in Suriname zal plaatsvinden op 25 april 2015. Op deze dag zal een aanvang gemaakt worden met de ontwikkeling van een vijfjarenplan voor het Nationaal Immunisatie Programma.

In dit plan zullen activiteiten opgenomen worden die moeten bijdragen tot het bereiken van de hogere doelen binnen het programma, namelijk het bereikbaar en toegankelijk maken van vaccinaties voor iedereen in Suriname en het verhogen van de vaccinatie dekking.

Met het plan wordt continuïteit van de groei en ontwikkeling van het programma gegarandeerd en zal ook de verantwoordelijkheid van alle betrokken instellingen en partijen vastgelegd worden. Daarnaast zullen ook vaccinatie activiteiten plaatsvinden.

De Stichting Regionale Gezondheidsdienst zal zich dit jaar richten op het vaccineren van de meisjes op de lagere school met het HPV – vaccin, dat bescherming biedt tegen baarmoederhalskanker. Vanaf de laatste week in april zullen de verpleegkundigen van de RGD alle lagere scholen in de kuststreek aandoen.

In het binnenland zal er in de gebieden Apoera en Kwamalasamoetoe een vaccinatiecampagne zijn tegen mazelen en rubella, om de bescherming tegen deze ziekten onder hun populatie te vergroten. Ook op de scholen in het binnenland zal een start gemaakt worden met de HPV – vaccinatie in deze periode.

De Vaccinatieweek is ook een gelegenheid om de samenwerking met de buurlanden te versterken. Er zijn met zowel Guyana als Frans-Guyana gezamenlijke acties en meetings gepland in het kader van de vaccinatie week. De populatie woonachtig in de grensgebieden zijn vaak moeilijk te bereiken, vanwege de vele migraties. Toch hebben ook zij, net als iedereen in Suriname, recht om beschermd te worden tegen ziekten, en dus op vaccinaties, zegt de RGD in een persbericht.

Zoals elk jaar wordt ook in de laatste week van april de Vaccinatieweek gevierd over de hele wereld. Voor de Amerikaanse regio (Noord, Midden en Zuid Amerika, en het Caribische gebied) is dit al de dertiende keer dat er extra aandacht wordt besteedt aan het Vaccinatieprogramma.

Dit jaar wordt de Vaccinatieweek gevierd van 25 april t/m 2 mei. Het regionale startsein van de Vaccination Week in the America’s (VWA) zal plaatsvinden in Ecuador, maar in vrijwel alle landen in onze regio zullen verschillende activiteiten plaatsvinden in het kader van de VWA. Sinds de eerste viering in 2003, zijn er meer dan 519 miljoen mensen gevaccineerd tijdens de vaccinatie week.

De Vaccinatieweek heeft als voornaamste doel gelijke toegang tot vaccinaties voor alle mensen van alle leeftijden te bevorderen. De nadruk is ook op outreach activiteiten voor groepen die moeilijk toegang hebben tot vaccinatie diensten. Deze week wordt dus vaak gebruikt om de vaccinatie dekking te verhogen en het bewustzijn onder de samenleving te verhogen over het belang en de voordelen van vaccinatie.

Het thema van de vaccinatie week is dit jaar: “Boost your power, get vaccinated!”. Met dit thema wordt aangegeven dat door de vaccinaties de weerstand van het lichaam gestimuleerd wordt en daardoor het lichaam sterk gemaakt wordt om tegen ziekten te vechten.

Meer nieuws

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…