Moederdag is een moment waarop we bloemen kopen, kaartjes schrijven en dankbaarheid uiten.
Maar voor mij is het ook een moment van reflectie — een dag waarop ik extra stilsta bij de structurele waarde van moeders in onze samenleving.
Te vaak zien we arbeid als iets wat gekoppeld is aan een salarisstrook. Het draait om productie, targets en aanwezigheid op de werkvloer.
Maar de waarheid is dat een enorme groep vrouwen, met name moeders, dag in dag uit onzichtbaar werk verricht dat onze maatschappij draaiende houdt — zonder daar een cent voor te ontvangen of erkenning voor te krijgen.
Het werk dat moeders thuis doen is intens, veeleisend en fundamenteel. Ze zijn de stille krachten achter gezinsstructuren, de eerste opvoeders van kinderen, en de bouwers van het sociale weefsel waarin wij allemaal leven.
Ze managen huishoudbudgetten, bieden emotionele steun, begeleiden schooltaken, zorgen voor ouderen, en houden gemeenschappen levend — allemaal zonder officiële titel of werkuren.
Deze ‘binnenhuisarbeid’ wordt nauwelijks meegenomen in economische modellen of beleidsstukken, terwijl het de ruggengraat vormt van nationale stabiliteit en toekomstige ontwikkeling.
In de schoot van moeders worden generaties gevormd. Daar begint leiderschap, daar ontstaat sociale verantwoordelijkheid, daar groeit menselijkheid.
Het is tijd dat onze visie op arbeid verandert. Erkenning van de waarde die moeders – thuis én buitenshuis – leveren, mag geen bijzaak meer zijn.
Het hoort centraal te staan in beleid dat gericht is op sociale rechtvaardigheid, economische inclusie en gezinsversterking.
Ondersteuning van moeders is geen luxe, het is een investering in de toekomst van ons land.
Als moeder, als vrouw en als vakbondsvrouw voel ik de verantwoordelijkheid om mijn stem te laten horen namens de vele vrouwen die dagelijks bergen werk verzetten, vaak zonder dat iemand het ziet.
Ik blijf me inzetten voor een samenleving waarin moeders niet alleen gewaardeerd worden op Moederdag, maar 365 dagen per jaar.
Een warme groet en diepe buiging voor alle moeders — jullie maken het verschil, elke dag weer.
Marcia Clumper
Moeder, vakbondsvrouw en pleitbezorger voor sociale rechtvaardigheid en de erkenning van onzichtbaar werk

Dit artikel betreft een ingezonden opiniestuk. Voor de publicatie van ingezonden artikelen hanteren wij specifieke voorwaarden. Voor meer informatie of om zelf een ingezonden bericht te sturen, kunt u contact opnemen via info@gfcnieuws.com of direct een WhatsApp-bericht versturen.
Let op: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud