Moeder sterft aan bloedstolsel na anticonceptiepil voor hevige menstruatie

GFC NIEUWS- Een moeder is gestorven aan bloedstolsel nadat ze door de arts een anticonceptiepil werd voorgeschreven die zij moest innemen vanwege hevige bloedingen tijdens haar menstruatie.

Susan Walton stierf toen het bloedstolsel vast raakte in een slagader in haar longen, een zeldzame bijeffect van anticonceptiepillen.

Tijdens een hoorzitting over de dood van de 46-jarige vrouw werd aangehaald dat ze twee maanden nadat ze startte met de pillen plotseling het bewustzijn verloor. Zij werd met spoed gebracht naar het ziekenhuis, maar stierf enkele dagen daarna.

Bij een longembolie (of pulmonaire embolie) valt een gedeelte van de long tijdelijk of soms blijvend uit doordat één of meerdere longslagaders verstopt zitten door bloedklonters die via de bloedstroom in de longen terecht komen.

Dit is vaak het gevolg van een trombose elders in het lichaam waarbij een stolsel geheel of gedeeltelijk losraakt.

Dit stolsel wordt vervolgens meegevoerd met het aderlijke bloed en komt via de rechterzijde van het hart in de longen terecht. Dit heeft negatieve gevolgen voor de zuurstofopname in de long, voor het aangedane deel van de long zelf (in ong. 10% van de gevallen treedt een longinfarct op met afsterving van longweefsel), en bij zeer grote afsluitingen heeft het grote gevolgen voor het hart.

De gevolgen van een longembolie zijn afhankelijk van de uitgebreidheid van de blokkade en de snelheid van behandeling:

• een minimale longembolie: volledige genezing met minimaal longweefselverlies. Sommige mensen blijven kortademig, vooral als ze zich inspannen.

• een middelmatige tot ernstige longembolie: evolutie naar een pulmonaire hypertensie ( = een verhoogde longdoorbloedingsweerstand) met chronisch rechter hartfalen en zware inspanningsinvaliditeit. Door een snelle behandeling en het voorkomen van een nieuwe embolie en een aangepaste behandeling, kan dit vaak met minimale gevolgen voor de toekomst aflopen.

• Een zware tot zeer zware longembolie kan leiden tot de dood, onmiddellijk of na enkele dagen.