Moeder dreigt vijf jaren achter tralies te verdwijnen omdat zij stemde tijdens presidentsverkiezing

De 43-jarige Chrystal Mason dreigt voor vijf jaren op water en brood gezet te worden. Haar misdrijf: zij probeerde in 2016 te stemmen, terwijl zij ‘onder toezicht’ was vrijgelaten.

Mason kwam in 2016 vrij na drie jaren gezeten te hebben voor belastingfraude.

Crystal Mason ging stemmen, maar mocht dat niet omdat haar vorige straf – ondanks haar vrijlating – nog loopt.

De rechter was onverbiddelijk: nog eens vijf jaren cel.

 

Vrederechter Russ Casey bekende schuld aan het knoeien met overheidsbestanden. Hij pleegde kiesfraude door te proberen verkozen te worden met nephandtekeningen.

Casey kreeg vijf jaren voorwaardelijk en hoeft dus niet te zitten.

Terri Lynn Rote geloofde de bewering dat haar stem naar Hillary Clinton zou gaan. Zij pleegde daarom kiesfraude, maar werd betrapt en gearresteerd.

Rote hoefde niet te zitten; zij kreeg een boete van 750 dollar. De veroordeling wordt opgeheven na haar proeftijd en als de boete is betaald.

De 43-jarige moeder van twee was tijdens de verkiezing dat jaar onder gemeenschapstoezicht. Niemand, ook niet haar reclasseringsambtenaar, had haar verteld dat zij volgens de wet niet mocht stemmen.

Lettertjes

“Ze vertellen je bepaalde dingen, zoals dat je niet bij een misdadiger mag zijn, je kunt geen pistool hebben. Niemand zei: ‘Hé, je kunt dit jaar niet stemmen”, zegt Mason.

Bij de stembus hielp een verkiezingsmedewerker haar met een voorlopig stembiljet, zodat zij de kleine lettertjes op het formulier niet opmerkte.

Daar stond namelijk op dat de veroordeelde misdadigers hun proeftijd moeten voltooien alvorens zij in Texas mogen stemmen. Vanwege het gemeenschapstoezicht voldeed zij niet aan dit criterium.

Mason snapt niet dat de rechter niet wil aannemen dat er geen opzet in het spel is: “Ik was onder toezicht, er is mij van alles verteld wat ik niet mocht, maar niemand heeft mij verteld dat ik niet mocht stemmen.
Waarom zou een moeder, iemand die zorgt, het risico nemen haar kinderen te moeten verlaten vanwege een stemming?”