fbpx

MISSION 21 presenteert: waar jongeren en kunstenaars samenkomen

In 2017 start Stichting Education & Art (St. EDA) het pilot-project MISSION 21 – hand in hand into active participation. Vanaf november 2017 werken jongeren en kunstenaars een jaar lang samen aan een doel: het ontdekken van je eigen kracht. De resultaten van dit proces met diverse kunstvormen worden dit weekend gepresenteerd in De HAL.

Het project MISSION 21 begon met diverse creatieve activiteiten met 5 kunstenaars en 130 jongeren, in de leeftijd van 13 tot 24 jaar, in acht jeugdopvangcentra. Hieruit zijn 22 jongeren geselecteerd die in workshops kennismaakten met vier kunstvormen en daarna in een kunstvorm naar keuze werkten aan verdieping vanuit het thema: ‘Wie Ben Ik’.

Met ditzelfde thema werkten 2 kunstenaars met ca. 40 jongeren in Jeugddoorgangscentrum Opa Doeli in de maand september. In totaal hebben 10 kunstenaars vanuit hun discipline en op hun eigen manier met ca. 60 jongeren gewerkt.

Aan deze jongeren is door kunstuitoefening een hand aangereikt om hun eigen kracht te ontdekken en hen zo te inspireren tot actieve participatie. Het project is vooral als onderzoeksactiviteit uitgevoerd, om te weten te komen hoe kunst als educatief middel kan werken voor jongeren en ook om te ‘zien’ welk impact het werken met jongeren heeft op kunstenaars.

Dat iedereen een hand kan helpen, vergelijkt Miguel Keerveld, beeldend kunstenaar en de bedenker van het project, met een Afrikaanse filosofie bekend als Ubuntu, wat betekent: ‘Ik ben omdat wij zijn’.

In de Mayacultuur staat eenzelfde wijsheid bekend als Inlakech, waarmee men zegt: ‘Ik ben een andere jij, en jij bent een andere ik’. Hierdoor geïnspireerd werkt de kunstenaar sedert 2016 aan het onderzoekstraject I KROYWARA I. “Als ik met jou meeloop, loop jij met mij mee”, zo licht de kunstenaar deze naam toe. MISSION 21 is een onderdeel van I KROYWARA I.(GFC)

OOK INTERESSANT
Nog twee leden roversbende opgepakt voor aanrijden en beroven slachtoffer