‘Missing link’ of opgewarmd, oud, fake news?

“Ze zouden gewoon de ontbrekende schakel kunnen zijn tussen mens en aap, de heilige graal waar wetenschappers al generaties lang naar hebben gezocht.

Het zijn levende, ademende mannen en vrouwen, maar ze lopen op handen en voeten, net zoals we vier miljoen jaar geleden deden. En totdat deze film werd opgenomen, waren ze verborgen, onzichtbaar voor de buitenwereld.”

Dit gehijg komt van de Australische versie van het toonaangevende Amerikaanse, prijswinnende televisieprogramma 60 Minutes, dat vorige week dinsdag met een “onthullende reportage” kwam over menselijke viervoeters.

Wetenschap

Het programma toont een Turkse familie die “nog nooit in aanraking kwam met de buitenwereld” waardoor hun geheim bewaard kon blijven: mensen die niet geëvolueerd waren van viervoeter naar rechtop lopende mensen.

Heuse wetenschappers hadden het fenomeen bestudeerd en gaven hun deskundige commentaar: “Heel opwindend! Dit zou best de missing link kunnen zijn.”

Tijdens het bekijken van de documentaire dringen zich echter vragen op: het bestaan van de familie was onbekend, de familie leeft volgens de programmamakers “verborgen, onzichtbaar voor de buitenwereld”, maar doet wel boodschappen in een nabijgelegen dorp en draagt schoenen en kleding die ergens gekocht moeten zijn.

Afwijking

Zoals vaker brengt Google licht in de duisternis. Wat het Australische programma vorige week presenteerde als nieuws, is gebaseerd op onder meer een BBC-documentaire uit 2006. Het verhaal duikt steeds weer op om de missing link-theorie te bewijzen.

De conclusie van de BBC was destijds dat hier sprake is van een zeldzame genetische afwijking in combinatie met een geërfde genetische mutatie.

Die verstoort het evenwicht dat kinderen normaal gesproken gebruiken om te leren tweevoetig te lopen.

Omdat ze niet in staat waren om in balans te blijven, wat nodig was om op beide benen te lopen, perfectioneerden ze het lopen op handen en voeten.

En dat heeft allemaal niets te maken met de evolutie van viervoeters naar rechtop lopende mensen. Fake news, dus.