Misiekaba: ‘Suriname is wereldkampioen op het gebied van multiculturaliteit’

“Excuses aanbieden is makkelijk, maar het kwaad is al geschied”. Dit zei de voorzitter van de vaste commissie van Buitenlandse Zaken, André Misiekaba, in het programma Opinie aan de hand van de uitspraken gedaan door Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken in Nederland. Misiekaba verwees naar de brief van de Nederlandse minister, waar niet duidelijk uit te halen is dat hij zich werkelijk verontschuldigd voor de gewraakte benaming.

De multi-etnische kwestie in Suriname waarover minister Blok het had en volgens hem niet zou werken, is volgens Misiekaba juist datgene waar Suriname wereldkampioen in is. “De uitspraken zijn een aanval op de essentie van ons bestaan, en die essentie is onze mulitculturaliteit”, sprak Misiekaba. Als wij kijken naar onze samenleving, is onze eerste opdracht om met elkaar samen te leven.

In het programma gaf de voorzitter van de commissie van Buitenlandse Zaken verder aan, dat de koloniale heerser bewust geprobeerd heeft ons uit elkaar te houden. Door de ontwikkelingen die wij als land hebben meegemaakt, zijn wij volgens Misiekaba eruit gegroeid en zijn nu een ‘little United Nations’, welke wij kunnen presenteren aan de wereld.

Indien minister Stef Blok wel de definitie van een ‘failed state’ kent, maar vervolgens toch overgaat tot het doen van zulke uitspraken, heeft hij volgens Misiekaba andere bedoelingen en kunnen die gezocht worden in de politieke hoek. De afgelopen tijd zijn er een aantal zaken geweest die de gedachten van Misiekaba deze richting opsturen. Zo is er volgens Misiekaba vanuit Nederland een negatief reisadvies richting Suriname gegeven en heeft Nederland geldzendingen van Suriname aangehouden zonder dat er op een adequate manier procedures zijn gevolgd.

Suriname en Nederland hebben niet alleen een historische band, maar ook een band die tot heden bestaat vanwege de duizenden Surinamers die in Nederland wonen. Misiekaba verklaarde dat de familiebanden heel erg sterk zijn en dus alleen om die reden de banden blijven bestaan.(GFC)