fbpx

Miquel van Assen en Sigourney Kamé respectievelijk Sportman en Sportvrouw van het jaar

Donderdag heeft de Vereniging van Sportjournalisten in Suriname (VSJS) haar jaarlijkse sportgala – de VSJS Sports Awards 2018 – gehouden in samenwerking met het Surinaams Olympisch Comité. Traditiegetrouw werden diverse sporters gehuldigd. Miquel van Assen en Sigourney Kamé zijn respectievelijk uitgeroepen tot Sportman en Sportvrouw van het jaar.

Van Assen (atletiek) won dit jaar onder meer goud tijdens de Zuid-Amerikaanse Spelen (Odesur) in Bolivia en bracht met zijn beste sprong (16,81 meter) het Odesur-record op zijn naam. Tijdens de Centraal-Amerikaanse en Caribische Spelen (Cacso) in Colombia verscherpte hij het Surinaams Nationaal Record. Zijn 16,96 meter op het hink-stap-springen was goed voor de bronzen plak. Van Assen troefde onder anderen Renzo Tjon-A-Joe (zwemmen), Guno Burleson (dammen) en Sören Opti (badminton) af.

Kamé won het van onder anderen Rosangela dos Ramos (schaken), Sunayna Wahi (atletiek) en Tachana Dalger (wielrennen). Kamé studeert aan de Florida Atlantic University (FAU) in de Verenigde Staten, maar gaf ook haar krachten aan diverse nationale selecties van Suriname. Met de U23-ploeg van Suriname werd ze ongeslagen winnaar van de U23 Caribbean Cup.

Kamé drukte haar stempel op het regionale evenement, want ze werd niet alleen uitgeroepen tot Most Valuable Player (MVP), maar ook beste scorer, beste server, beste digger en tweede spiker.

Met de seniorenselectie van Suriname werd ze semikampioen in de vrouwen Caribbean Cup, waarbij ze werd uitgeroepen tot beste outside hitter.

Als speler van FAU werd ze gekozen in het American Volleyball Coaches Association (AVCA) All-South Region Team, in het All Conference USA First Team en werd ze pas de achtste speelster ooit in FAU-historie met duizend (1.000) career kills.

De Juniorensporter van het jaar werd voetballer BRIAN ELSHOT, die naam maakte met de junioren- en seniorenselectie van Suriname alsook de jeugd- en seniorenploeg van Leo Victor. Hij had een assist en doelpunt in de 2-0 winst op Trinidad en Trinidad en scoorde drie keer in de 13-2 zege op de Amerikaanse Maagdeneilanden in het kwalificatietoernooi voor het U20 Concacaf-kampioenschap in de VS.

In de seniorenselectie stond hij in de Concacaf Nations League-wedstrijden tegen Jamaica (1-2 verlies) en de Britse Maagdeneilanden (5-0 winst) in de basis. Hij scoorde de 2-0 in de partij tegen de BVI.

Voor het tweede jaar op rij werd atlete Monifah Djoe uitgeroepen tot Juniorensporter van het jaar. Ze sleepte zilver in de wacht tijdens de Zuid-Amerikaanse juniorenkampioenschappen in Ecuador. Haar sprong van 12,46 meter op het hink-stap-springen was een Nationaal Surinaams Record en personal best. Tijdens de Carifta Games werd ze vierde (12,11 meter) en tijdens de Youth Olympic Games twaalfde (12,26 meter).

BEKIJK OOK
EZ organiseert CIMSuPro informatiesessies voor ondernemers

De gala-avond, die live werd uitgezonden op de televisiestations ABC (4.1) en QN Sport Channel (7.2) en terug te kijken is op https://youtu.be/ey10uWA-KSM, werd geopend door VSJS-voorzitter Desney Romeo die in zijn toespraak aanhaalde hoe belangrijk en druk het jaar 2018 is geweest.

In de haast afgelopen twaalf maanden herdacht zijn organisatie het 55-jarig bestaan, maar was het ook dertig jaar geleden dat Anthony Nesty Surinames enige Olympische gouden medaille won.

Verder hebben de Surinaamse Basketbalassociatie, Badminton-, Volleybal- en Zaalvoetbalbond zich onderscheiden door belangrijke regionale/internationale toernooien te huisvesten.

De VSJS Sports Awards 2018 verschilden met de voorgaande jaren. Zo werd het entertainmentgedeelte voor het eerst verzorgd door een kasekogroep (Cyriel & The More Love Band), terwijl de juniorensporters van het jaar voor het eerst ook een award kregen.

De voorgaande edities kregen ze een certificaat maar hadden ze niets anders tastbaar als juniorensporter. Een andere nieuwigheid dit jaar waren de videoboodschappen van sporters die uitlandig zijn.

Ondanks de precaire financiële situatie in het land en het bot vangen bij enkele bedrijven vond de VSJS toch open oor bij enkelen, waardoor het niet alleen mogelijk was awards te kopen, maar kwamen winnaars ook in aanmerking voor vliegtickets: Paramaribo-Bélem (Jack Tours and Travel Service), Paramaribo-Curaçao (Vem’s Travel Consultancy), Paramaribo-Havana (Fly All Ways) en Paramaribo-Miami (Waldo’s World Wide Travel).

Andere organisaties/instanties die hebben bijgedragen zijn het Surinaams Olympisch Comité, het ministerie van Sport- en Jeugdzaken, Fernandes Autohandel, Rudisa Woninginrichting, Pro Print, Assuria Verzekeringen en ook enkele sponsors die niet bij naam genoemd willen worden.

Prijzen werden donderdagavond uitgereikt door onder anderen minister Lalini Gopal van Sport- en Jeugdzaken, directeur Mitchell Kisoor van Sport- en Jeugdzaken, voorzitter Ramon Tjon-A-Fat van het Surinaams Olympisch Comité, Olympian Oscar Brandon, oud-sportjournalist Iwan Tseng en Regi Blinker, oud-topvoetballer van Feyenoord.

De mc’s van de avond waren Marciano Zalman en Earnie Eenig.(GFC)