fbpx

Minst vermogende mensen hebben meer kans op psychische stoornis op latere leeftijd

GFC NIEUWSREDACTIE- Mensen uit de armste milieus hebben veel meer kans om later in het leven een psychische stoornis te ontwikkelen dan mensen uit een rijker begin.

Dat is te zien in een studie die online is gepubliceerd in het Journal of Epidemiology & Community Health.

Bovendien zal meer dan de helft van de mensen met een laag opleidingsniveau op 30-jarige leeftijd 22 jaar later een diagnose van een psychische stoornis hebben, volgens de studie van mensen in Finland.

Een team van onderzoekers uit Finland analyseerde officiële nationale gegevens over meer dan 1,2 miljoen van de bevolking geboren tussen 1966 en 1986 die in Finland woonden toen ze 30 werden.

De analyse van de onderzoekers toonde aan dat een lagere sociaaleconomische positie op 30-jarige leeftijd consequent geassocieerd was met een hoger risico om later te worden gediagnosticeerd met een psychische stoornis, zelfs na rekening te hebben gehouden met gedeelde familiekenmerken en voorgeschiedenis van een psychische stoornis.

Analyses van specifieke diagnoses toonden aan dat de associaties aanzienlijk sterker waren wanneer middelenmisbruik of schizofreniespectrumstoornissen als uitkomst werden gebruikt.

Vergeleken met mensen die in dienst waren, was buiten de beroepsbevolking of werkloos zijn beide geassocieerd met een tweevoudig risico op een latere diagnose van een psychische stoornis, zeiden ze.

Ze ontdekten ook dat, op de leeftijd van 52 jaar, 58% van de mensen met een laag opleidingsniveau op de leeftijd van 30 jaar later werd gediagnosticeerd met een psychische stoornis, vergeleken met respectievelijk 45% en 36% van de mensen die secundair of hoger onderwijs hadden voltooid.

OOK INTERESSANT
Nieuw omega-3-supplement kan gezichtsverlies door alzheimer, diabetes en andere ziekten voorkomen