fbpx

Ministers Dikan en Samsoedien ontmoeten Guyanese minister van Inheemse Aangelegenheden

De ministers Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) en Roline Samsoedien van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) hebben in Paramaribo een ontmoeting gehad met Sydney Allicock, minister van Inheemse Aangelegenheden (Indigenous People’s Affairs) tevens 3de vicepresident van Guyana. De Guyanese bewindsman bracht dinsdag op het ministerie van RO een kennismakingsbezoek aan Dikan en Samsoedien.

Ze hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om te praten over de samenwerking tussen Suriname en Guyana bij het project ‘Versterking van het netwerk van Beschermde Gebieden op het Guyanaschild en de bijdrage aan duurzame ontwikkeling waarbij de culturen en de leefwijzen van lokale bewoners en geïsoleerde volken in het Amazonegebied worden gerespecteerd’.

Functionarissen van zowel RO als RGB werken in het kader van dit project samen met vertegenwoordigers van Allicock’s departement bij het project. Andere partners daarbij zijn het Frans-Guyanese Parc Amazonia Guyane (PAG) en de Protected Areas Commission van Guyana (PAC). Allicock was in Suriname in verband met de lancering van dit project.

Hij is bereid zijn visie en ervaringen met betrekking tot de ontwikkeling van Inheemse gemeenschappen te delen met Suriname. Hij beschouwt de bijdrage van overheden om de levenskwaliteit van mensen in achtergestelde gebieden te verbeteren niet als een vorm van ‘hulp’, maar als een vorm van ‘iets toevoegen aan wat al aanwezig is’. Guyana heeft op sommige vlakken een voorsprong in de ontwikkeling van Inheemse en Tribale Volkeren en de wettelijke erkenning van hun grondenrechten.

BEKIJK OOK
Workshop voor jongens in detentie op Mannendag

Minister Dikan informeerde Allicock onder meer over het inter-ruraal ontwikkelingsplan van het ministerie. Vanuit dit plan worden er met diverse districtsgemeenschappen plannen uitgewerkt die voorzien in werkgelegenheid, energievoorziening, huisvesting, en agro-industrie.

Het plan voorziet ook in de bouw van fabriekshallen voor opslag en verwerking van agrarische voedselproducten. Daarnaast lichtte de Surinaamse bewindsman zijn collega ook in over de plannen hoe grondenrechten toe te kennen aan Inheemsen en Tribale Volken in Suriname.

Volgens minister Dikan kan Suriname het een en ander leren van Guyana, die een voorsprong heeft wat dat betreft. Naast de bilaterale samenwerking van overheden, propageert de bewindsman ook een hechte samenwerking tussen niet-gouvernementele organisatie in beide landen.

Minister Allicock is blij om geïnformeerd te zijn over de progressie die Suriname maakt op dit gebied en de manier hoe de duurzame ontwikkeling van Inheemse en Tribale Volken hier wordt opgepakt.

Minister Dikan was bij de ontmoeting in gezelschap van de directeuren Nielton Grootfaam (Directoraat Duurzame Ontwikkeling Inheemsen in Suriname) en Wilco Finisie (Regionale Ontwikkeling).