fbpx

Ministeriële delegatie LVV bezoekt Frans-Guyana

GFC NIEUWS- Een delegatie van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) onder leiding van minister Rabin Parmessar, is voor een werkbezoek in ons buurland Frans-Guyana.

Dit bezoek is een voortvloeisel van het kennismakingsbezoek van de Franse ambassadeur Antoine Joly op 1 november jongstleden aan het ministerie van LVV.

Bij dit bezoek heeft minister Parmessar aangegeven producten vanuit Suriname naar Frans-Guyana te willen exporteren, om zo Frankrijk dus ook de Europese markt te bereiken. Ook wordt er gekeken naar exportmogelijkheden naar Guadeloupe en Martinique.

Op weg naar Frans-Guyana werd een bezoek gebracht aan de districtscommissaris (dc) van Marowijne.

Met dc Freddy Daniels en enkele landbouwers werd van gedachten gewisseld over de uitoefening van de landbouw en ook export van producten naar Frans-Guyana. Hierbij kwam onder andere ter sprake hoe LVV kan ondersteunen op landbouwgebied, regulering en ordening van de handel met het oostelijke buurland.

De export naar ons buurland is met de Franse autoriteiten en bedrijfsleven besproken, onder andere de knelpunten zoals smokkel en beveiliging.

OOK INTERESSANT
Suriname streeft naar groene banen

Er is grote vraag naar Surinaamse producten, echter moeten er concrete afspraken gemaakt worden waaraan men zich dient te houden om zodoende een goede samenwerking te bevorderen.

De delegatie bezocht vrijdagmorgen de markt van Cayenne om te zien wat er wordt aangeboden aan producten en de prijs. Zo kan een beeld worden gevormd van de vraag naar producten.

Het belang van beide landen moet worden veilig gesteld, vastgelegd en nageleefd.

Vrijdagmiddag vonden gesprekken plaats met autoriteiten en het Frans-Guyanees bedrijfsleven voor het maken van afspraken met betrekking tot de handel tussen beide landen.

Minister Parmessar is een grote voorstander van samengaan/-werken van de private en publieke sector en heeft dit wederom aangetoond met dit bezoek aan Frans-Guyana, waar hij opzoek is naar een afzetmarkt voor Surinaamse producenten.

Ook Umar Taus, voorzitter van de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS), maakte deel uit van de delegatie.