fbpx
Ministerie AWJ lanceert BNTF-project: “Van grassroot tot ondernemer en het om-, her- en bijscholen van werklozen & werkzamen”

GFC NIEUWS- Het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J) is gestart met het project “Van grassroot tot ondernemer en het om-, her- en bijscholen van werklozen & werkzamen”.

Het doel hiervan is het versterken en/ of bijbrengen van de nodige “hard skills en soft skills” van voornamelijk werkloze jeugdigen ten einde hun kansen voor het vinden van een baan te vergroten, het zij als klein ondernemer of als werknemer.

Dit project is ingediend bij de Basic Needs Trust Fund (BNTF) en wordt gefinancierd door de Caribbean Development Bank (CDB) en duurt van november 2020 tot en met juni 2021.

De directe uitvoer en coördinatie van dit project ligt in handen van het Onderdirectoraat Arbeidsmarkt, onder leiding van Naomi Esajas-Friperson.

De personen die kunnen deelnemen aan dit project zijn jeugdigen in de leeftijdscategorie 16-24 jaar die niet schoolgaand zijn, werkloos zijn en willen gaan ondernemen of op zoek zijn naar een baan bij een werkgever maar ook werkende jeugdigen, die op zoek zijn naar een andere uitdaging. Hierbij kan worden aangegeven dat de trainingen verzorgd zullen worden in de districten Paramaribo, Wanica, Saramacca en Nickerie.

Totaal zullen 100 geselecteerde jongeren getraind en gecoached worden middels technische- en vakgerichte trainingen op het gebied van horeca, toerisme en micro- ondernemerschap. Degenen die ervoor kiezen om ondernemer te worden, zullen de nodige training, begeleiding en incentives krijgen om hun onderneming te kunnen starten.

De personen die ervoor kiezen om voor een werkgever te gaan werken, worden begeleid in het zoeken naar een baan. Elke vaktraining zal afgerond worden met een praktijktoets, waarna met goed gevolg de trainee wordt voorzien van een certificaat van het trainingsinstituut. De trainingen zullen verzorgd worden door de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO), Stichting Productieve Werkeenheden (SPWE) en Suriname Hospitality and Tourism Training Center (SHTTC).

Minister Rishma Kuldipsingh heeft aangegeven dat dit project geïnitieerd is vanuit het beleidsgebied van het ministerie om de om-, her- en bijscholing van de beroepsbevolking ter hand te nemen en het gegeven dat er vooral jeugdigen niet te allen tijde volledig voldoen aan de eisen van de arbeidsmarkt.

De bewindsvrouw roept de jeugdigen daarom op om deze kans voor de gratis om-, her en bijscholing met beide handen aan te grijpen en te gaan voor ondernemerschap welke een van de bouwstenen is van de economie. Met dit project wil het ministerie onder andere een bijdrage leveren aan bestrijding van werkloosheid onder jongeren.

Registratie is mogelijk vanaf 2 november tot en met 31 januari 2021.

Instructie voor registratie via e- mail:

Laad het registratie formulier op, vul het in, bewaar het en verstuur het naar: [email protected]
Registratie formulier te downloaden op www.atm.gov.sr, hierna kiezen voor de optie documenten en tot slot te downloaden formulieren.
Je ontvangt van de afdeling Directe Bemiddeling per e-mail en/ of telefonisch een bevestiging betreffende jouw ingevuld registratie formulier. Mocht je vragen hebben, bel dan naar de afdeling Directe Bemiddeling op de telefoonnummers: 8815616 of 8815676.

Meer nieuws

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…