fbpx

Minister, wanneer komt u in actie en worden de kankerverwekkende vuilverbrandingen in onze buurt stopgezet?

GFC NIEUWS- “Wij zijn het meer dan zat. Wanneer gaat u wat doen aan de vele kankerverwekkende vuilverbrandingen in onze buurt? Hoe lang moeten wij nog wachten op uw actie? Wij worden regelmatig vergiftigd door ‘krankzinnigen’ en u doet er helemaal niets aan”.

Dat vragen gedupeerde bewoners van Tourtonne 5 aan de minister van Milieu, Silvano Tjong-Ahin.

gemberslank facebookQ | GFC NieuwsAan GFC Nieuws vertellen ze dat ze al jarenlang giftige rook moeten inademen van ‘criminelen’ die hun huisvuil en percelen in brand steken. 

“En wij en onze kinderen mogen die giftige kankerverwekkende rommel steeds in onze longen verder verwerken. Waar is het ministerie van milieu? Waar bent u minister?”, vragen zij zich af.

De gevolgen voor de volksgezondheid door het verbranden van huis- en tuinafval in de open lucht worden nog steeds onderschat door veel personen in Suriname, zeggen deskundigen.

Het inademen van rook en fijnstof die vrijkomen bij het vuil verbranden kan hart- en vaatzieken, impotentie, miskramen, kanker, geboorteafwijkingen, beroertes, andere ernstige ziekten en uiteindelijk een pijnlijke en vroegtijdige dood in de hand werken.

Haast dagelijks staan verschillende wijken in Suriname ‘blank van de rook’.

“Veel personen kiezen ervoor om hun vuil in brand te steken zonder rekening te houden met de zeer ernstige gezondheidsconsequenties die deze domme, ziekmakende handeling voor ons allen met zich mee kan brengen”, is de uitleg.

BEKIJK OOK
Regering neemt uitbraak rotavirus serieus

“Deze onwetende, vaak erg onderontwikkelde ‘vuilverbranders’ onderschatten de ernstige gevolgen voor de gezondheid en het milieu in hoge mate. De vuurtjes verspreiden bovendien smerige, stinkende lucht, die allesbehalve aangenaam is voor omwonenden en voorbijgangers”.

“Het verbranden van huisvuil, gras op percelen en soms zelf autobanden en pvc-flessen, getuigt van weinig respect voor anderen die in de omgeving wonen of werken”, aldus experts.

Er is sprake van een hoge dioxine-uitstoot bij het verbranden in de open lucht van allerhande hout- en plasticafval. Ook de verbranding van ‘onschuldig’ tuinafval zoals snoeihout, takken en bladeren zorgt voor aanzienlijke concentraties dioxines, stof en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s).

Dioxines staan bekend als extreem kankerverwekkend. Ook het fijnstof dat vrijkomt heeft een sterk negatieve invloed op het ontstaan van hart – en longklachten, beroertes evenals andere problemen met het coronair systeem en de hormonale balans.

Recente metingen in Europa en Amerika tonen onomstotelijk aan dat de dioxine-emissie bij verbranding van afval in de open lucht de wettelijke normen voor huisvuilverbrandingsinstallaties tot vijfduizend keer overschrijdt. De schadelijke stoffen die vrijkomen bij het zelf verbranden van vuil zijn enorm en absoluut zeer gevaarlijk voor de gezondheid.