fbpx
Minister Walden voert constructief stakeholdersoverleg inzake unificatie wisselkoers

GFC NIEUWS- Minister Saskia Walden van Economische Zaken heeft in het kader van de unificatie van de wisselkoers, welke is vastgesteld door de Centrale Bank van Suriname op 22 september een constructief stakeholdersoverleg gehad.

De minister heeft afzonderlijke gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van het platform van importeurs, oliemaatschappijen, de Service Station Exploitanten Bond, winkeliersverenigingen, en de Consumentenkring.

Vermeldenswaard is dat de belanghebbenden unaniem eens zijn over de unificatie van de wisselkoers, meldt CDS. Anderen hebben aangegeven, dat ze zelfs daarop hebben aangedrongen, daar er al geruime tijd tegen een hogere koers dan de Centrale Bankkoers van 7.52 handel werd gedreven.

De minister van EZ heeft tijdens de meetings benadrukt dat met de nieuwe vastgestelde koers van de CBvS van USD 14,018 voor de aankoop en USD 14,290 voor de verkoop, deze haast geen effect zal hebben op de basisgoederen, omdat de importeurs vrijstelling van invoerrechten hebben op de basisgoederen. Dus er zullen geen significante prijsverhogingen mogen plaatsvinden. Malafide handelaren, die munt denken te willen slaan uit deze situatie, zullen zonder pardon hard worden aangepakt, benadrukte minister Walden.

Ten aanzien van de verhoogde brandstofprijzen, heeft de bewindsvrouwe duidelijk aangegeven, dat het verder subsidiëren van de brandstofprijs niet langer houdbaar is voor de regering. “Nu betalen we de werkelijke prijs voor de brandstof, die betaald moet worden”. Dit omdat de oliemaatschappijen de dollars om de olie te kopen tegen een veel hogere koers inkopen dan de vroegere Centrale Bankkoers van 7.52. Het verschil daarvan werd door de overheid betaald. Toch stelt de minister dat de brandstofcomponent voor de prijzen van producten marginaal is.

Het ministerie van Economische zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie roept de gemeenschap dan ook op, om mede te helpen om zaken als prijsopdrijving en hamsteren in de gaten te houden en bij geconstateerde misstanden haar klachten door te geven via de klachten app telno: 853-0915 of via het verkort nummer 1940.

Meer nieuws

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…