fbpx
Minister Walden en Chinese ambassadeur bespreken export naar China

GFC NIEUWS- Tijdens een bezoek van de ambassadeur van China, Liu Quan, aan minister Saskia Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie zijn diverse exportmogelijkheden naar China besproken.

De ambassadeur haalde allereerst aan dat van oudsher een goede relatie bestaat tussen China en Suriname. Deze samenwerking met ons land beslaat zowel financieel economisch gebied als politiek gebied. China heeft in het verleden Suriname gesteund op het gebied van gezondheidszorg, infrastructuur, defensie, onderwijs en cultuur en zal dit in de toekomst blijven doen.

Hij bracht bij de minister onder de aandacht dat er 1 miljard Yuan (gelijk aan ruim USD 150 miljoen) uit de “Suriname-China swap deal “beschikbaar is gesteld aan Surinaamse ondernemers voor de importen uit China.

De minister informeerde tijdens het gesprek naar specifieke exportmogelijkheden naar China en ondersteuning voor verdere technologische ontwikkeling van Surinaamse bedrijven.

Volgens de ambassadeur zijn Surinaamse vissoorten en zeevruchten zeer gewild in China vanwege de smaak en kwaliteit en hebben daardoor een hoge exportwaarde voor Suriname.

Verder benadrukte hij dat overheidsfunctionarissen via de ambassade van China in Suriname, talrijke trainingen hebben gevolgd in het verleden. Hij wil dit graag voort blijven zetten en ook de private sector in de gelegenheid stellen om zich verder te kunnen ontwikkelen door middel van trainingen.

Ambassadeur Lui Quan is van mening dat Suriname in een goede positie verkeert om een “hub” te worden van de digitale economie in het Caribisch gebied en dat Suriname deze kans zeker moet benutten. China is bereid om de technologische innovatie met betrekking tot de ontwikkeling van de digitale economie van Suriname te ondersteunen.

Minister Walden en de ambassadeur zijn het met elkaar eens dat de nauwe samenwerking tussen het ministerie en de ambassade gecontinueerd moet worden. Om dit te bewerkstelligen zal een follow-up gesprek volgen, waarin nader gesproken zal worden door de directoraten Ondernemerschap en Technologische Innovatie en de technische staf van de ambassade over komende projecten.

Meer nieuws

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.

6 nieuwe coronabesmettingen

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal zijn 6 personen positief getest op Covid-19 en 2 genezen. Het aantal actieve gevallen is 22.

ANRS en politie Latour houden verkeerscontroles

GFC NIEUWS- De afdeling Automatische Nummerplaten Registratie Systeem (ANRS) heeft samen met andere wetsdienaren van het politiebureau Latour op 17 november een gezamenlijke verkeerscontrole gehouden.