fbpx
Minister Volksgezondheid geeft erkenning aan Tap’ Basi Ramon Mac-Nack

GFC NIEUWS- De minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, bracht een oriëntatiebezoek aan het Tap’ Basi Ramon Mac-Nack Winti Instituut Kunjhe Akata, alwaar hij dit instituut erkenning toekende.

Dit houdt in dat Tap’ Basi Ramon Mac-Nack formeel erkend wordt door het ministerie van Volksgezondheid als officiële beoefenaar van de traditionele geneeskunde voor een tijdsduur van drie jaar ingaande 1 maart.

Daarnaast kreeg hij ook een oorkonde als waardering dat hij zich al ruim 35 jaar inzet als traditioneel genezer op nationaal als internationaal gebied. Deze plechtigheid vond plaats op 4 maart jongstleden te Akata Kondre (Petrus Caïroweg te Para), onder aanwezigheid van de minister van Volksgezondheid, Tap’ Basi Ramon Mac-Nack, en andere leden van het instituut.

Ramon Mac-Nack is een traditionele Winti genezer die patiënten vanaf een diagnose, algehele behandeling tot aan de genezing biedt. Hij maakt daarvoor gebruik van kennis die is overgedragen van generatie op generatie.

Het betreft eeuwenoude kennis om niet alleen gebruik te kunnen maken van het groene kruid voor genezingsdoeleinden, zowel medicinaal als geestelijk, maar ook kennis om gebruik te maken van de menselijke geestkracht. In 2017 kreeg deze winti genezer de ere titel “Tap’ Basi” wat leermeester der leermeesters betekent.

Tevens is hij ook de oprichter van de stichting Kunjhe Akata welke is opgericht in 2006 en in 2016 is uitgegroeid tot het Tap’ Basi Ramon Mac-Nack Winti Instituut Kunjhe Akata.

Het voornaamste doel van dit Instituut is het bevorderen van de traditionele geneeskunde en het bevorderen en tevens stimuleren van de traditionele kunst en cultuur in Suriname en buitenland.

Tap’ Basi Ramon Mac-Nack benadrukte het belang van de erkenning. Als instituut zijn zij de minister heel dankbaar voor de erkenning en hopen hierbij dat de deur voor alle andere geneesheersers die op een bonafide wijze de traditionele geneeskunde beoefenen geopend is.

De minister is de Tap’ Basi dankbaar voor zijn rondleiding te Akata Kondre en uitgebreide uitleg over de traditionele geneeskunde en is hierdoor nog meer overtuigd dat de erkenning niet zomaar is.

De bewindsman gaf tevens aan dat er gewerkt wordt aan een Algehele Basiszorgwet waarin ook de traditionele geneeskunde opgenomen zal worden. Hiervoor zullen de traditionele geneesheersers zich in de toekomst voor moeten registreren om te kunnen opereren binnen de medische zorg.

Meer nieuws

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)