Minister Tsang: “rekenmodel voor brandstofprijzen werkt”

GFC NIEUWS- “Het model werkt.” Zo reageert minister Stephan Tsang van Handel, Industrie & Toerisme (HI&T) op het rekenmodel dat zijn ministerie ooit in overleg met de oliemaatschappijen heeft uitgewerkt.
De brandstofprijzen in ons land blijken reeds enkele maanden stabiel te zijn en volgens de bewindsman heeft de beschikbaarheid van dollars tegen de officiële wisselkoers ook hiermee te maken.
Het rekenmodel houdt in dat periodes waarin er opwaartse of neergaande pieken zijn, de prijzen worden afgevlakt.
Tsang zegt dat het stijgen van brandstofprijs wereldwijd ook in Suriname van negatieve invloed is op de markt. Met name de tarieven voor producten en diensten gaan omhoog omdat volgens de bewindsman brandstof bij het transport het belangrijkste component is.
“Vandaar dat we vanaf het begin hebben gewerkt aan het stabiliseren van de brandstofprijzen. Er zijn afspraken gemaakt met de Centrale Bank van Suriname dat die officiële wisselkoers ten alle tijde beschikbaar zou zijn voor de oliemaatschappijen om te importeren”.
Volgens de bewindsman is dit tot nu toe heel goed gelukt en zijn ministerie zal hierover verder in overleg blijven met de Centrale Bank, die hij de grote keyplayer in het geheel noemt.
De HI&T-minister wijst erop dat in Suriname de brandstofprijzen slechts marginaal zijn meegegaan toen enkele weken geleden er spanningen waren tussen de Verenigde Staten van Amerika en Iran en dit de olieproductie in het Midden-Oosten onder druk zette.
Doordat er met Rubis Oil nu een derde speler op de brandstofmarkt in Suriname is, moeten volgens minister Tsang de prijzen nog stabieler blijven.