fbpx
Minister Tsang: “rekenmodel voor brandstofprijzen werkt”

GFC NIEUWS- “Het model werkt.” Zo reageert minister Stephan Tsang van Handel, Industrie & Toerisme (HI&T) op het rekenmodel dat zijn ministerie ooit in overleg met de oliemaatschappijen heeft uitgewerkt.

De brandstofprijzen in ons land blijken reeds enkele maanden stabiel te zijn en volgens de bewindsman heeft de beschikbaarheid van dollars tegen de officiële wisselkoers ook hiermee te maken.

Het rekenmodel houdt in dat periodes waarin er opwaartse of neergaande pieken zijn, de prijzen worden afgevlakt.

Tsang zegt dat het stijgen van brandstofprijs wereldwijd ook in Suriname van negatieve invloed is op de markt. Met name de tarieven voor producten en diensten gaan omhoog omdat volgens de bewindsman brandstof bij het transport het belangrijkste component is.

“Vandaar dat we vanaf het begin hebben gewerkt aan het stabiliseren van de brandstofprijzen. Er zijn afspraken gemaakt met de Centrale Bank van Suriname dat die officiële wisselkoers ten alle tijde beschikbaar zou zijn voor de oliemaatschappijen om te importeren”.

Volgens de bewindsman is dit tot nu toe heel goed gelukt en zijn ministerie zal hierover verder in overleg blijven met de Centrale Bank, die hij de grote keyplayer in het geheel noemt.

De HI&T-minister wijst erop dat in Suriname de brandstofprijzen slechts marginaal zijn meegegaan toen enkele weken geleden er spanningen waren tussen de Verenigde Staten van Amerika en Iran en dit de olieproductie in het Midden-Oosten onder druk zette.

Doordat er met Rubis Oil nu een derde speler op de brandstofmarkt in Suriname is, moeten volgens minister Tsang de prijzen nog stabieler blijven.

Meer nieuws

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.