fbpx
Minister Sewdien: Boeren let op je verantwoordelijkheid!

GFC NIEUWS- De overheid is verantwoordelijk voor het pompgemaal en onderhoud van de hoofd irrigatiekanalen, terwijl de boeren verantwoordelijk zijn voor de secundaire en tertiaire lozingen. “Dat is de afspraak”. Dit zei minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

Tijdens veldbezoeken die de LVV-minister aan rijstarealen in Nickerie in het afgelopen weekend heeft gebracht is gebleken dat bepaalde boeren het nalaten om hun lozingen te onderhouden. Dit zorgt voor stagnatie binnen het irrigatiesysteem, illustreerde de minister tijdens het interview dat van hem werd afgenomen door de Communicatie Dienst Suriname (CDS) tijdens de veldbezoeken.

“Men blijft continu afgeven op de regering, maar de pompgemalen functioneren. Misschien niet honderd procent, maar wel in voldoende mate om de arealen van geschikt water te voorzien”, aldus de bewindsman. Bij een van de arealen die minister bezichtigd heeft is hij ten overstaan van CDS ingegaan op de verantwoordelijkheid van boeren.

“De aanvoerleiding is hier helemaal dichtbegroeid, moet ik dat ook komen doen. Men blijft steeds maar afgeven op de overheid. Zij moeten hun deel ook oppakken. Van hieruit wijs ik de boeren erop dat zij een verantwoordelijkheid hebben”, aldus de LVV-topman.

Sommige boeren zaaien niet in maar houden hun duikers voor de invoer van water toch open, met als gevolg dat andere boeren geen water kunnen krijgen. Het kan er bij minister Sewdien niet in dat het kostbare water verspild wordt. “Boeren let op je verantwoordelijkheid! Als dat zo doorgaat, kan ik een dag besluiten ermee te stoppen. Ik kan niet met belastinggelden van het volk hier water gaan verpompen dat verspild wordt.”

De minister heeft aangegeven dat een aantal boeren zich schuldig maken aan verspilling van water. De minister zegt dat actoren zich binnenkort hierover zullen moeten buigen om actie te ondernemen tegen deze boeren.’’ Hij moet een boete krijgen of zelfs opgesloten worden’’, zegt de minister verwijzend naar een areaal waar de landbouwer zich schuldig maakt aan waterverspilling.

Meer nieuws

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…