fbpx

Minister Ramadhin: coronabesmetting nu op grote schaal, situatie zorgwekkend

GFC NIEUWS- Al enkele weken hebben wij dagelijks een drastische stijging van het aantal coronabesmettingen.
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zegt dat de huidige trend zeer zorgwekkend is, omdat er sprake is van verspreiding op grote schaal.
De persconferentie van het Outbreak Management Control Team is gaande en wordt informatie verschaft over de huidige Covid-situatie in het land.
Vanaf de uitbraak van het virus in Suriname zijn 11.450 testen uitgevoerd. Alleen in de afgelopen 4 weken zijn 5.000 testen gedaan en is hiermee de teststrategie drastisch opgevoerd. Hierdoor worden veel meer Covid-positieven ontdekt. Zaak is wel volgens de minister dat de curve wordt afgevlakt, want nu is het dweilen met de kraan open.
De minister schetst de volgende situatie:
Het Regionaal Ziekenhuis Wanica is momenteel vol met Covid-19-patiënten. Ook het mortuarium van het Regionaal Ziekenhuis Wanica is momenteel vol. Covid-19-patiënten, die ziekenhuiszorg behoeven, worden nu ook opgenomen in het Sint Vincentius Ziekenhuis, ‘s Lands Hospitaal en het Diakonessenhuis. Als deze trend zich voortzet, zal de ziekenhuiszorg voor andere patiënten ernstig in het gedrang komen.
84 van de 117 ziekenhuisbedden bij het Regionaal Ziekenhuis Wanica zijn vol. Bij het RK Ziekenhuis zijn 22 van de 33 beschikbare bedden bezet. De ICT-unit van het RKZ dat 5 bedden beschikbaar heeft, is meestal voor 80-100% vol.
Het Diakonessenhuis heeft maandag 22 bedden ter beschikking gesteld. Tegen eind augustus zal bij het ’s Lands Hospitaal waar 5 ziekenhuisbedden nu beschikbaar zijn nog 22 bedden bijkomen.
Het AZP heeft de 5e etage volledig beschikbaar gesteld en heeft een capaciteit van 15-20 bedden. Op de ICU zijn er 15 bedden.
Landelijk zijn er maximaal 29 ICU-bedden beschikbaar. Vanwege de huidige trend vindt maximale bezetting plaats van de ICU-bedden.
De regering is nu druk bezig met uitbreiding van isolatiefaciliteiten, want ook die zijn vol. Er komt een tweede tent op het terrein van het Wanica Ziekenhuis. In overleg met het ministerie van Defensie wordt een isolatielocatie bekeken die een mogelijkheid van 200-250 isolatieplekken heeft.
Mankracht is ook een factor. De minister benadrukt dat er een dringend tekort en behoefte is aan artsen, maar ook verpleegkundigen. De frontliners die tot nu toe hebben gewerkt, zijn ook moe en willen ondersteuning. Er is een oproep geplaatst via Volksgezondheid om alle verpleegkundigen, ziekenzorgpersoneel en verpleegassistenten om ingezet te worden voor de Covid-zorg.

BEKIJK OOK
Monteur aangehouden voor verduistering geld klanten en slopen onderdelen voertuigen