fbpx

Minister Pollack-Beighle in Lomé voor ministeriële vergadering

Minister Yldiz Pollack- Beighle van Buitenlandse Zaken (Buza) vertoeft momenteel in Lomé , Togo, voor de 107de ministeriële vergadering van de groep van Afrikaanse Caraibische Pacifische (ACP) landen en de 43ste gezamenlijke ministeriële vergadering van de ACP-groep met de Europese Unie (EU). De ACP Raad van Ministers is het hoogste tevens belangrijkste besluitvormingsorgaan van de ACP Groep en komt tweemaal per jaar bijeen in gewone zittingen.

Dit orgaan bepaalt de voorwaarden en condities voor het uitvoeren van de doelstellingen van het algemeen beleid en controleert periodiek of deze doelstellingen zijn bereikt. Daarnaast is dit orgaan ook verantwoordelijk voor de implementatie van de vastgestelde richtlijnen.

Toekomst ACP-EU samenwerking

De samenwerkingsrelatie tussen de ACP-EU dateert van 1975 met de aanname van de 1ste Lome Overeenkomst. Vervolgens zijn diverse Overeenkomsten tussen partijen gesloten en de laatste, met name de Cotonou Overeenkomst in het jaar 2000. Deze overeenkomst zal in 2020 expireren. Het is daarom van belang dat de ACP en EU bijeenkomen voor het bespreken van de toekomstige relatie.

BEKIJK OOK  Bouterse praat in brief aan Santokhi niet over vervroegde verkiezingen, maar verslechterde situatie in het land

De drie regio’s binnen de ACP hebben elk afzonderlijk een proces van reflectie doorlopen, waarbij er van gedachten is gewisseld over de politieke en economische toekomst van het ACP-samenwerkingsverband en het samenwerkingsverband tussen de ACP en de EU na 2020. Daarbij is het belang van eenheid binnen de ACP-groep van landen benadrukt.

Belang voor Suriname

Suriname en de Europese Unie hebben een bijkans 40 jaar lange intensieve relatie, in het bijzonder binnen het raamwerk van de technische en financiële assistentie, welke ter beschikking is van de Cariforum regio. Assistentie is aan Suriname geboden voor onder andere de agrarische sector, klimaatverandering, infrastructuur, cultuur en toerisme.

Ook de intra-regionale integratie tussen de 79 lid landen van de ACP is voor Suriname een belangrijke en strategische aangelegenheid in haar buitenlands beleid. Tevens heeft de delegatie onder leiding van de minister enkele belangrijke bilaterale ontmoetingen gehad.(GFC)