fbpx

Minister Parmessar bezoekt Pompgemaal Wageningen

Rabin Parmessar, minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), zal de rijstsector nauw betrekken bij alle te nemen beleidsmaatregelen binnen deze sector.

Deze belofte deed de minister vrijdag te Wageningen aan boerenorganisaties, de districtscommissaris en andere diensthoofden tijdens zijn bezoek aan het pompgemaal. Het Wageningen pompgemaal is meer dan 60 jaar oud en de 3 pompen die vanwege ouderdom vaker uitvallen, zijn dringend aan vervanging toe.

In 2017 werd via een lening van de Exim bank India een bedrag van bijkans 8 miljoen US Dollar geleend voor de rehabilitatie van het pompgemaal. De staat komt zelf in met 2.5 miljoen US Dollar. De firma Kirloskar Brothers uit India is gestart met het ontwerp van de pompen.

In 2018 is het uitvoeringscontract voor dit project getekend en in februari 2019, is er fysiek een aanvang gemaakt met de rehabilitatie van het pompgemaal. Na bijkans 3 maanden loopt het werk nog niet volgens planning.

BEKIJK OOK
Suriname pleit voor dynamische samenwerking met ACS-landen

“Op het ministerie van LVV is druk overleg gevoerd met verschillende ministers om vooral de middelen voor de uitvoering van dit project vrij te krijgen”, zegt minister Parmessar. Het is nu zover dat het aannemingsbedrijf Risugragar verder kan gaan met de vervanging van de pompen. Voor een vlot verloop van de werkzaamheden zullen er goede werkafspraken moeten worden gemaakt met alle belanghebbenden.

Het is volgens de bewindsman vaak zo dat ministeries projecten willen uitvoeren, maar veelal afhankelijk zijn van derden. De watervoorziening voor de rijstsector is volgens hem bijzonder belangrijk vandaar dat de aanpak van het Pompgemaal Wageningen één van de eerste zaken is die door de LVV-minister is opgepakt.