fbpx

Minister Parmessar bezoekt Amazon Aquaculture Enterprise

GFC NIEUWS- Amazon Aquaculture Enterprise werd op 1 februari 2014 opgericht, een 330 hectare grote boerderij te Commewijne, welke is te bereiken via het water alsook de weg.

Deze boerderij houdt zich bezig met het kweken van hoge kwaliteit vissen zoals Tambaqui (Colossoma macropomum) ook bekend als Black Pacu en het planten van Acai oftewel podosiri, tomaten en sla.

Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) bezocht dit uniek bedrijf het afgelopen weekend en werd ontvangen door de directeur-eigenaar Rajiv Radhakishun. Hij gaf de groep een uiteenzetting over het ontstaan van dit bedrijf waarna zij een rondleiding kreeg.

Amazon Aquaculture Enterprise is in Suriname het eerste bedrijf dat in staat is commercieel vis te broeden en te kruisen succesvol tot stand te brengen. Dit is de sterke basis waarop men voort kan. Dit zorgt ook voor constante aanvoer van de kweek en bovenal het constant houden van de kwaliteit. Na het broeden worden de visjes apart gehouden tot ze een bepaald gewicht hebben bereikt. Momenteel zijn er 13 vijvers van 1 hectare.

Deze vijvers worden dagelijks gecheckt en waar nodig wordt het water ververst. Tambaqui (Colossoma macropomum) of Black Pacu is een van de snelst groeiende vissen van de Amazone. Het is gewild vanwege zijn grote moten en hoge concentratie omega 3 visolie welke vele voordelen heeft voor het menselijk lichaam.

BEKIJK OOK
NASA/JPL Space Systems Engineer Nagin Cox brengt in Suriname voor promotie STEM-educatie

De voordelen die dit bedrijf met zich heeft zijn verhoogde productie voor menselijke consumptie, ontstaan van afzetmarkten en werkgelegenheid in voornamelijk het district, exportmogelijkheden en import vervanging.

Ook het spin-off effect voor de lokale markt en handelaren mag niet uit het oog worden verloren. Minister Parmessar was onder de indruk van de structuur en aanpak binnen het bedrijf. De bewindsman complimenteerde de jonge ondernemer voor zijn kundige aanpak.

“Dit is weer zo een bedrijf waarvan velen een voorbeeld aan kunnen nemen, maar ook om aan te tonen dat wij als Surinamers, als wij dat willen, succesvol kunnen zijn,” zegt Parmessar.

De uitdagingen waarmee dit bedrijf kampt zullen spoedig worden opgepakt door het ministerie, verzekert de bewindsman de jonge energieke ondernemer.