fbpx
Minister Noersalim naar Mexico

Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken (Biza) neemt deel aan de Inter-American Week on Identity in Mexico. Het is de eerste ministeriële bijeenkomst die over dit onderwerp wordt gehouden. De bewindsman komt vrijdag terug.

Verschillende landen van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied nemen deel aan de Inter-American Week on Identity. Er zullen in totaal drie bijeenkomsten worden gehouden in deze week. De eerste is The third Regional Conference for Latin America and the Caribbean on the Right to Identity and Birth Registration.

De tweede bijeenkomst is de XIII Summit of the Latin American Council of Civil Registration, Identification and Vital Statics en de derde bijeenkomst is de First Meeting of Ministers and National Authorities of the Americas on the Right to Identity.

Recht op identiteit

Hoewel het een recht is van elke persoon om een naam en nationaliteit te hebben, blijkt dat over de hele wereld ruim 230 miljoen jongens en meisjes onder de leeftijd van 5 jaar geen geboorteakte of een identiteit beschikken. Vooral in arme en onderontwikkelde landen komt dit fenomeen voor.

Zeker 81 miljoen jongens en meisjes verkeren in deze situatie. Latijns-Amerika en het Caribisch gebied kennen tenminste 4 miljoen ongeregistreerde jongens en meisjes. De grootste groep van de ongeregistreerde jongens en meisjes bevindt zich in Zuid-Azië en Sub-Saharan Africa.

Volgens de Unicef zijn de meeste niet-geregistreerde jongens en meisjes in Latijns-America en het Caribisch gebied in de landen Bolivia en Paraguay. In andere landen is het niet eens mogelijk om de registratiesituatie na te gaan van jongens en meisjes. Zowel via enquêtes als volkstellingen is het niet gelukt om deze gegevens te achterhalen. Vanaf 2007 zijn er diverse acties ondernomen om deze situatie te veranderen. Ook zijn er eerder twee conferenties gehouden om een evaluatie te maken van de activiteiten en de acties.

Er zijn diverse pogingen ondernomen in elke sector om etnische barrières te verbannen die het registreren in de weg stonden. Daarnaast is er gewerkt aan de juridische aspecten van registraties.Er is onder andere ook gewerkt aan het verbeteren van sociale en economische omstandigheden van mensen.

Belang registratie

Bij de komende conferentie zullen de resultaten van de eerste en tweede conferentie worden gepresenteerd. Daarnaast zal de nieuwe situatie van de Latijns-Amerikaanse landen in de huidige tijd onder de loep worden genomen, waarna er weer een actieplan zal worden opgesteld vanaf 2016-2030.

Het doel is dat elk mens ongestoord gebruik kan maken van het recht op een identiteit. Suriname heeft zelf ook te maken met de problematiek van niet-geregistreerde personen. Vooral in het binnenland is gebleken dat personen niet geregistreerd zijn of niet over een geboorte-akte beschikken.

Het niet geregistreerd staan, leidt er onder meer toe dat betrokken personen niet over een ID-kaart en andere benodigde documenten kunnen beschikken, eenvoudigweg omdat ze niet in het bevolkingsbestand voorkomen. Bovendien kunnen ze niet in aanmerking komen voor bepaalde sociale voorzieningen zoals Kinderbijslag en AOV.

Een ander gevolg is dat het ook moeilijk wordt voor deze personen om deel te nemen aan verkiezingen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken is voornemens het aantal niet-geregistreerde personen te minimaliseren. De regering heeft hiertoe ook de wens aangegeven. Zo staat op pagina 22 van de Jaarrede, die president Desi Bouterse in 2015 had uitgesproken, aangegeven dat het aanpassen van het identiteitssysteem aan internationale vereisten moet voldoen.(GFC)

Meer nieuws

22 crècheleidsters SBEC ontvangen diploma

GFC NIEUWS- De Stichting Beheer en Exploitatie Crèches (SBEC) heeft 22 studenten klaargestoomd tot volwaardige crècheleidsters. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele…

350 laaggeprijsde overheidswoningen in gevaar

GFC NIEUWS- Een woningbouwproject met als doel het opzetten van 350 laaggeprijsde huizen, verkeert in gevaar. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele…

Crimineel duo aangehouden en opgesloten

GFC NIEUWS- Leden van Recherche Regio Paramaribo hebben in samenwerking met het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) de voortvluchtige verdachte Anan M. opgespoord en aangehouden….

Geen Covid-19-persconferentie deze week

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze week geen Covid-19-persconferentie gehouden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Regering komt met Sociaal Vangnet

GFC NIEUWS-De maatregelen die de regering zal treffen om de economie wederom gezond te maken, zullen een impact hebben op de samenleving en heeft de…

Brunswijk vraagt geduld samenleving

GFC NIEUWS- Op woensdag 16 september was het precies twee maanden dat de regering Santokhi-Brunswijk aan de macht is. Impotent of minder potent? Maak online…

De Heilige Maand Purushottam Más

GFC NIEUWS- Op de Hindū kalenders dit jaar staat voor de periode 18 september t/m 16 oktober Purushottam Más (Malmás) vermeld. Impotent of minder potent?…

Suriname heeft goede vriend in Amerika

GFC NIEUWS- Suriname heeft in Amerika een goede partner gevonden. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, tijdens zijn eendaags bezoek aan…

President Santokhi ontvangt minister Pompeo

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo ontvangen op het presidentieel paleis. Impotent of minder potent? Maak online…

Lions biedt gratis diabetestest aan

GFC NIEUWS- Lions Club Paramaribo Central is met ondersteuning van haar moederclub Lions Club International gestart met een diabetesproject om het bewustzijn over de gevaren…