Misiekaba over commerciële olievondst: ik had dit voorspelt

GFC NIEUWS- Ongeveer 5 jaar terug heeft minister Andre Misiekaba van Sociale Zaken voorspelt dat er commerciële olievondsten zouden worden gedaan voor de Surinaamse kust.
“Ik heb toen symbolisch aangegeven ‘Suriname maak je klaar om de next Dubai te worden’.” Misiekaba zegt Dubai als voorbeeld te hebben gebruikt, omdat dat mooi stadje, dat overal wordt geprezen haar ontstaan te danken heeft aan olievondsten. Doordat de opbrengsten goed zijn geïnvesteerd, heeft men deze stad ontwikkeld tot een wereldstad.
De minister zegt aan het NII dat de bedrijven die bezig zijn met het uitvoeren van exploraties voor de kust, met serieuze zaken bezig zijn. “Het zijn keiharde zakenmannen die er geld tegenaan gooien en hun geld terug willen verdienen. Om een boorplatform op te zetten, is meer dan een honderd miljoen dollar nodig. Wanneer 10 van soortgelijke grote bedrijven olieboringen verrichten of olie voor onze kust zoeken, dan betekent dat ‘den man smer wang san’.”
“Het moment dat we olierijkdommen vinden, kunnen we onze samenleving moderniseren en het land geweldig maken. We zijn nu op dat punt. Het kan niet anders; aardolie is een van onze grootste deviezeninkomstenbronnen”, aldus de bewindsman.
Hij noemt het onvoorstelbaar dat er mensen zijn in Suriname die kritiek leveren. Het is voor hem een open deur intrappen dat die olie niet direct gepompt zal kunnen worden. “Het is alom bekend dat gemiddeld twee jaar nodig zal zijn om de eerste olie uit de zeebodem te pompen.”
“Ik verwacht dat we meer bronnen gaan vinden. Het zal me niet verbazen dat we veel meer bronnen vinden dan Guyana. Dat betekent dat wij voor de komende decennia zodanige deviezeninkomsten hebben dat we van dit land een pracht van een land kunnen maken.”
Hij benadrukt dat ongeacht de bloei binnen de mijnbouwsector, de verdiensten geïnvesteerd moeten worden in duurzame sectoren. “Bauxiet, goud of olie, je moet gaan investeren in sectoren die hernieuwbaar zijn.”

Overige berichten