fbpx
Minister Mathoera en Indiase ambassadeur gaan voor duurzame samenwerking

GFC NIEUWS- Defensieminister Krishna Mathoera heeft recentelijk de ambassadeur van de Republiek India, Mahender Singh Kanyal, op het ministerie van Defensie ontvangen.

Bij deze ontmoeting zijn de historische en de diplomatieke relatie alsook de bilaterale samenwerking de belangrijkste agendapunten geweest. De diplomatieke relatie tussen beide landen dateert van 1976. In 1977 opende India de deuren van haar ambassade in ons land en Suriname deed dit in het jaar 2000 in India.

Tijdens het toponderhoud tussen de Defensieminister en de Indiase ambassadeur is in het bijzonder stilgestaan bij de diverse creditlines die de Republiek India aan Suriname heeft doen toekomen. Met de invulling van de diverse kredietlijnen is in de afgelopen jaren op verschillende vlakken samengewerkt aan de verdere versterking en professionalisering van de defensieorganisatie.

Het is dankzij deze creditlines dat het ministerie van Defensie communicatieapparatuur en zwaar materieel zoals bulldozers en drie Chetak-helikopters, voor het National Leger heeft kunnen aanschaffen. Verder zijn er binnen deze credit lines trainingen verzorgd die zich toegespitst hebben tot het opleiden van Chetac-helikopterpiloten en technici voor het kunnen plegen van (deel)onderhoud van de toestellen in Suriname. Ook de aanschaf van een fire-arm simulator komt uit deze credietlijn.

Minister Mathoera heeft, gezien de urgentie, meteen enkele afspraken gemaakt met ambassadeur Mahender Singh Kanyal betreffende het achterstallige onderhoud en de inspectiewerkzaamheden van in het bijzonder de drie Chetak-helikopters. Deze moeten namelijk regelmatig worden ingezet voor essentiële militaire doeleinden zoals verkenning en patrouille. Maar ook ten tijde van evacuatie of voor het transport van (militaire) goederen.

Ambassadeur Mahender Singh Kanyal haalde de samenwerking aan op het gebied van kaderopleidingen en trainingen. Daarop aansluitend gaf de hij te kennen dat er wederom plaatsingsmogelijkheden zijn voor enkele kandidaten voor het volgen van opleidingen verbonden aan de National Defense College (NDC) en de Indian Technical en Economic Cooperation (ITEC).

Minister Mathoera heeft aangegeven zeker te zullen ingaan op het aanbod van de Indiase ambassadeur. Volgens de Defensieminister zal het ministerie in haar beleid de komende periode, samen met de Indiase ambassade, de diverse trainingsmogelijkheden in kaart brengen om optimale benutting te garanderen.

De dertiende ‘Aero India Exhibition 2021’ is tijdens de ontmoeting tussen de Defensieminister en de Indiase Ambassadeur ook ter tafel gekomen. Het gaat in deze om een prestigieuze tentoonstelling, georganiseerd door het ministerie van Defensie van India, waarbij behalve de Republiek India nog zeven (7) andere landen participeren. Ambassadeur Singh Kanyal deed meteen het verzoek aan minister Mathoera om dit evenement bij te wonen.

Bij deze exhibitie wordt er namelijk het allernieuwste op technologisch gebied ten behoeve van de krijgsmachtdelen gedemonstreerd. Minister Mathoera gaf te kennen dat dit evenement van zeer grote waarde is omdat het blijven moderniseren van de defensietechnologie noodzakelijk is gezien de steeds uitdijende cybercrime wereldwijd.

Meer nieuws

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…