fbpx
Minister Juspol bespreekt lopende projecten met vertegenwoordiger UNFPA

GFC NIEUWS- Het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) en de Liaison officer van de United Nations Population Fund, (UNFPA), Judith Brielle, hebben van gedachte gewisseld over de lopende projecten.

Dit gebeurde tijdens een kennismakingsbezoek op 12 november aan de minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi.

De UNFPA-vertegenwoordiger in Suriname, Judith Brielle, heeft daarbij een korte uiteenzetting gegeven aan minister Amoksi over de lopende projecten tussen UNFPA en Juspol.

De UNFPA is een organisatie gericht op het verbeteren van de reproductieve gezondheid en de gezondheid van moeders wereldwijd. In het komend jaar 2021 loopt het plan van het afgelopen 5 jaar af en er zal dan een verslag uitgebracht moeten worden.

Verder heeft Brielle gesproken over het aandachtsgebied tussen Promotion and Protection of Human Rights dat relevant is voor het Bureau Vrouwen – en Kinderbeleid (BVK). “Het Bureau voor Vrouwen –en Kinderbeleid is betrokken bij de aanpak van huiselijk geweld en thans is het project Gender based Violence interventions in respons to Covid-19 in uitvoering.”

Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met de UNDP, UNFPA, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Justitie en Politie. Er is nu een nationale ‘train de trainers’ training gaande en vanuit Juspol nemen drie medewerkers van respectievelijk het Bureau Slachtofferzorg, Justitie Nickerie en het Meldpunt Paramaribo-Zuid deel aan de training.

Volgens het hoofd van BVK, Geeta Nanden-Harpal, is het de bedoeling dat deze personen andere doelgroepen zullen moeten trainen. De minister als ook de vertegenwoordiger hebben gezien de groei van moord in de relationele sfeer kunnen concluderen dat er nog veel werk aan de winkel is. Er zal dan weer een vervolggesprek komen over hoe bepaalde zaken middels projecten aan te pakken.

Informeel is er ook gesproken over de accommodatie van slachtoffers, die maar een deel verhelpt. De redenen hiervoor zijn, omdat de vrouwen vaak een groot gezin hebben, de groei van tienermoeders, verkrachting, intieme relatie met tieners die vermomd worden als traditie onder de Inheemsen en Tribale volken. Dat heeft als gevolg een spanningsveld tussen de algemene regels van de overheid haalde de minister aan.

De bewindsman heeft aan het einde van de meeting Judith Brielle bedankt voor de uiteenzetting en zegt uit te kijken naar de verbreding en het uitdiepen van de samenwerking.

Meer nieuws

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.

6 nieuwe coronabesmettingen

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal zijn 6 personen positief getest op Covid-19 en 2 genezen. Het aantal actieve gevallen is 22.

ANRS en politie Latour houden verkeerscontroles

GFC NIEUWS- De afdeling Automatische Nummerplaten Registratie Systeem (ANRS) heeft samen met andere wetsdienaren van het politiebureau Latour op 17 november een gezamenlijke verkeerscontrole gehouden.