fbpx

Minister Hoefdraad zet samenwerking tussen Suriname en IsDB voort

De minister van Financiën heeft in Jeddah gesprekken gevoerd met de vicepresident van de Islamic Development Bank (ISDB), waarbij de samenwerking tussen ons land en deze organisatie werd besproken. Aan de orde kwam de opzet van het ISDB Regionaal kantoor in Suriname dat als hub zal dienen binnen Latijns-Amerika en het Caribisch gebied en eveneens zal bijdragen aan de verhoging van de efficiëntie binnen de samenwerking.

De Bank herhaalde haar bereidheid voor ondersteuning en financiering van de bouw van het nieuw Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en zet de voorbereidingen in dit kader met Suriname voort. Ook de voortgang van de projecten in de onderwijssector, met name het technisch beroepsonderwijs en huisvesting, het LISP- III werden besproken.

Er werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om de erkenning uit te spreken over de Reverse Linkage projecten, die financiering via ISDB en technische assistentie van een lidland inhouden. Deze staan ook bekend als de South-South Cooperation projecten. Goede ervaringen heeft Suriname nu reeds in de rijstsector in samenwerking met Maleisië.

Verder zijn in voorbereiding Reverse Linkage projecten op het gebied van kunstmatige inseminatie van vee met Indonesië en de opleiding van luchtverkeersleiders met Turkije. Ook de technische assistentie (TA) aan de Centrale Bank van Suriname verloopt naar wens, terwijl het Bureau Genderbeleid binnenkort via een TA (technical agreement) ook zal samenwerken met de ISDB.

Met de Islamic Corporation for the Development of Private Sector (ICD) wordt het initiatief voor de opzet van een Line of Finance voor twee handelsbanken voortgezet. De ICD zegde ook de continuering van haar volledige ondersteuning toe aan de Trustbank Amanah, als eerste en enige Islamic Finance Bank in Latijns-Amerika en de Caribische regio. Er zal verder nog gesproken worden over de private projecten die voor financiering aan de ICD zijn aangeboden.

De vicepresident, alsook de Chief Executive Officers van de Islamic Corporation for the Insurance of Investment and Export Credit (ICIEC) en de International Islamic Trade Finance Corporation (ITFC) waren verheugd te vernemen dat de wet voor het lidmaatschap van ICIEC en ITFC recent in ons Parlement was goedgekeurd.

Beide organisaties kijken ernaar uit om binnenkort hun diensten en faciliteiten in Suriname te presenteren en ten dienste te staan van het Surinaamse bedrijfsleven en de totale samenleving.(GFC)