fbpx

Minister Hoefdraad wil bonafide handelaren beschermen

Om de nodige orde op zaken te stellen was het ministerie van Financiën genoodzaakt een 100% controle in te voeren op de Dr. Jules Sedney Haven. Minister Gillmore Hoefdraad geeft aan dat deze maatregel is ingevoerd om onder andere het doorvoeren van drugs en andere illegale middelen tegen te gaan.

“Ergens moeten wij toch zeggen, we gaan de zaken aanpakken en wij gaan in feite op weg naar een ander structuur vertelt de bewindsman. De minister haalt aan dat de regering vastberaden is om structuren zodanig in te richten dat de kans voor het misgaan van feiten steeds kleiner wordt. Het motto waarmee het ministerie te werk gaat is dat de bonafide handel en de bonafide bedrijven geen schade, geen vertraging, geen verlies gaat leiden”, zegt Hoefdraad aan het NII.

Ten aanzien van de tariefaanpassingen zegt de minister dat de douane geen enkele bemoeienis of invloed hierbij heeft gehad. De nieuwe tariefstructuur van de haven komt van de terminal operator. “Het bepalen van de tarieven is een aangelegenheid tussen de scheepvaart agenten en de terminal operator aan de ene kant en hun klanten aan de andere kant”, beklemtoont de bewindsman.

BEKIJK OOK
NPS gaat niet in op uitnodiging president voor vooroverleg nationale dialoog

Het is nog niet duidelijk wat de grondslag is geweest voor deze tariefaanpassing. Vanuit het ministerie wordt er gewerkt naar verschillende gesprekken met de partners op de haven om zaken zo goed als mogelijk te laten verlopen in het bijzonder voor de bonafide operators. Er wordt eveneens gekeken naar mogelijkheden waarbij on-site inspecties gedaan kunnen worden, waardoor de kosten voor de ondernemers weg komen te vallen.

“Wanneer het gaat om de bonafide handel dan ga ik de zekerheid geven dat wij alles aan zullen doen dat zij geen schade ondervinden en niet worden opgescheept met deze verhoging die de terminal operators hebben ingevoerd”, verklaart de minister.

Dat er eveneens prijsstijgingen optreden geeft de bewindsman aan dat die absoluut niet noodzakelijk zijn en zijn beslist geen resultaat van het werk dat de douane momenteel uitvoert op de haven.(GFC)