fbpx

Minister Hoefdraad: “Suriname heeft verantwoorde en transparante schuldbeheerpraktijk”

GFC NIEUWS- Suriname heeft een transparante en verantwoorde schuldbeheerpraktijk.

Volgens minister Gillmore Hoefdraad van Financiën is ons land bezig haar schuldsysteem zodanig te ontwikkelen “dat wij altijd de mogelijkheden hebben om de nodige instrumenten te creëren om daarbij de economische diversiteit en investeringsmogelijkheden te vergroten, de noodzakelijke capaciteitsopbouw te verbeteren alsook de diensten en de infrastructuur.”

Het voorgaande hield de bewindsman het parlement dinsdag voor tijdens de openbare commissievergadering over de wijziging van de Wet op de Staatsschuld.

Minister Hoefdraad: “Zoals we het altijd doen in best practices, worden overeenkomsten die we hebben gesloten zorgvuldig geëvalueerd om te voldoen aan de hoogste normen.” Om aan te geven hoe zorgvuldig er wordt gewerkt, gaf de bewindsman het baggerproject voor het Saramaccakanaal als voorbeeld. Dit project dat wordt gefinancierd door de Wereldbank, is een vier jaar durend proces geweest. Hij wees ook op de leningen én de daaropvolgende resultaten in de gezondheidssector.

Minister Hoefdraad benadrukte dat er heel zorgvuldig wordt omgegaan met het leningsproces en verzekert dat het ministerie van Financiën zal blijven werken ten gunste van de Surinaamse bevolking. Dit door middel van verantwoorde initiatieven die gebaseerd zijn op de beginselen van integriteit, transparantie en verantwoordingsplicht.

Het beleid van de regering is erop gebaseerd om opdrachten uit te voeren met de gepaste zorgvuldigheid, om ervoor te zorgen dat een lening correct wordt besteed en erop toe te zien dat wij aan de betalingsvoorwaarden voldoen. Volgens de bewindsman kunnen wij als land samen positieve resultaten leveren die ons land verder ontwikkelen en het potentieel van onze mensen en middelen kunnen maximaliseren. “Ik denkt dat dat de enige manier is om Suriname naar voren te brengen”, aldus minister Hoefdraad.

BEKIJK OOK
Man met schotwond dood aangetroffen

Hij benadrukte dat het van belang is dat wij onze schulden kunnen betalen. Volgens de bewindsman heeft Suriname in de moeilijkste dagen van de crisis een drop van 10% van het bruto binnenlandproduct gekend. Echter heeft de regering via een zwaar sociaal programma geprobeerd de lonen te verhogen en de koopkracht te versterken, dit ook via verschillende manieren van subsidies. Daarnaast heeft de regering toch kunnen voldoen aan al haar leningsverplichtingen.

De bewindsman garandeert dat ons land haar schulden kan betalen. Minister Hoefdraad meent dat als Suriname op dit stuk ooit eens in de fout zou gaan, het wereldwijd bekend zou worden. Hij gaf aan dat het bij zoveel landen naar buiten is gekomen wanneer zij hun schulden niet hebben kunnen aflossen of dat zij opnieuw aan de onderhandelingstafel moesten.