Minister Hoefdraad overleefde motie van wantrouwen in DNA

GFC NIEUWS- De motie vanuit de oppositie om vanwege de perikelen bij de Centrale Bank van Suriname het vertrouwen in minister Gillmore Hoefdraad van Financiën op te zeggen, is verworpen.
26 parlementsleden hebben deze motie afgewezen, terwijl 15 leden deze motie ondersteunden.
Volksvertegenwoordiger Amzad Abdoel heeft tijdens zijn betoog aangegeven zich deels terug te kunnen vinden in de motie. Echter ontbeert deze motie oplossingen voor zowel kort- als lange termijn, zegt Abdoel.
De minister heeft kenbaar gemaakt dat het pijnlijk is dat vreemde valuta kasreserves van handelsbanken zijn gebruikt zonder afstemming met de handelsbanken. Hij heeft verder aangegeven dat er goede gesprekken gevoerd zijn met de banken.
Vrijdag wordt een overeenkomst getekend met alle afspraken en het terugbetalen van de gebruikte gelden. De bewindsman benadrukte dat het geld van het volk veilig is. Er is bij de banken en de CBvS samen bijkans US$ 2 miljard, dus er zijn geen problemen om het land draaiende te houden.
Minister Hoefdraad gaf verder aan dat het systeem heeft gefaald, vanwege het niet in place zijn van cheks and balances. Het is volgens hem geenszins de bedoeling om de schuld te schuiven op een persoon.
Maatregelen om de zaak te stabiliseren zullen volgens de bewindsman niet uitblijven, zodanig dat het geen impact heeft op de kleine man.