fbpx

Minister Hoefdraad over twk looncorrectie: “het komt”

Minister Gillmore Hoefdraad van het ministerie van Financiën garandeert de uitbetaling van de aangekondigde loonsverhoging van 25% met terugwerkende kracht (twk). De regering doet er alles aan om voor het einde van het jaar, tenminste een deel uit te betalen.

De minister zegt dat er vooralsnog modellen worden bekeken hoe het bedrag in fasen uit te betalen, zodat dit geen negatieve impact heeft op de economie. Hoe de uitbetaling zal geschieden, zal na overleg met de vakbeweging beslist worden. “Het komt”, met deze woorden tracht hij de samenleving gerust te stellen.

De twk zal teruglopend van januari 2017 tot en met augustus 2018 worden uitbetaald. De regering hoopt eind van deze week een overzicht te hebben van de totale geschatte som. Hoe de gefaseerde betaling zal geschieden, kan hij nu nog niet zeggen. “Ik wil niet vooruitlopen, omdat we geen beloftes willen doen, die wij niet kunnen nakomen.”

OOK INTERESSANT
Op de vlucht geslagen autobestuurder probeerde agenten eerst om te kopen

Minister Hoefdraad zegt dat een te snelle inhaling van achterstallige loon correctie ongebreidelde consumptie en inflatie zal aanwakkeren. “Het teert ook enorm op de overheidsfinanciën. We willen niet in een situatie gaan waar wij in een ergere positie zijn als van af, maar het komt.”

De minister zegt dat de loontrekkers op een beter niveau zijn gebracht. Dit is naar zeggen te danken aan de lage inflatie van het vorig jaar en de inflatie die nu verwacht wordt. Ook de laatste aanpassingen van de salarissen met 25 % hebben een positieve impact.

Voor personen in overheidsdienst is sinds september het salaris verhoogd met 25%. “De twk zal dus een extraatje zijn om verder te compenseren.”

Eerder vandaag verscheen in de media dat de ambtenaren in december vier maanden twk zullen ontvangen.(GFC)