fbpx
Minister Hoefdraad op IDB-jaarvergadering in Paraguay

Van 30 maart tot 2 april 2017 vond de Inter-American Development Bank(IDB) jaarvergadering plaats in Asuncion, Paraguay. De minister van Financiën die ook de IDB Governor voor Suriname is, heeft ons land op deze vergadering vertegenwoordigd.

Minister Gillmore Hoefdraad heeft ook een leningsovereenkomst met de IDB getekend ten behoeve van het ‘Paramaribo Urban Rehabilitation Program’ voor een bedrag van 20 miljoen US dollar.

Het project zal Suriname assisteren om de gebouwen in de historische binnenstad van Paramaribo te rehabiliteren en zodanig te gebruiken waardoor onze culturele waarde commercieel zal worden ingezet en inkomsten zal genereren. Dit project zal verder bijdragen aan de werkgelegenheid in de bouw- en toerismesector.

De minister heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om lopende projecten met internationale organisaties te bespreken, maar ook nieuwe initiatieven voornamelijk voor de ontwikkeling van de private sector en in het bijzonder steun aan de kleine en midden ondernemingen, aan de orde te stellen.

Het betreft gesprekken met het OPEC Fund for International Development (OFID), het Caricom Development Fund (CDF) en de Inter-American Investment Corporation (IIC).

Verder was er in hetzelfde kader een bilaterale ontmoeting met de Braziliaanse minister van Planning, Dyogo de Oliveira. Gesproken werd over het bevorderen van de handel tussen beide landen en het verder oppakken van de steun van Brazilië aan projecten en sectoren in Suriname via overheidsinstituten.

Ook de interesse van investeerders in het noorden van Brazilië voor lange termijn investeringen in Suriname is aangehaald. Brazilië heeft in het verlengde van het intensiveren van de relatie haar IDB Executive Director als focal point aangewezen voor investerings-issues en ook een uitnodiging verstrekt aan Suriname voor een groot investeringsforum dat eind mei 2017 in Sao Paolo zal worden gehouden.

Ook met vertegenwoordigers van BLADEX(Latijns-Amerikaanse Bank voor Buitenlandse Handel gevestigd in Panama) een regionale bank waar Suriname via de Centrale Bank van Suriname sinds de jaren ’90 aandeelhouder van is, vond een ontmoeting plaats. Benadrukt werd dat Suriname als aandeelhouder graag gebruik wil maken van de faciliteiten van BLADEX voor onze private sector.

Verder zijn er ook gesprekken geweest met vertegenwoordigers van de Franse regering ten aanzien van de lopende en nieuwe projecten in Suriname.

Minister Hoefdraad en de Venezolaanse vertegenwoordiging hebben van de gelegenheid ook gebruik gemaakt afspraken met betrekking tot wederzijdse handelsbetrekkingen te bespreken en daar waar mogelijk deze te bevorderen.

Er heeft ook een gesprek met de Islamic Development Bank(IsDB) vertegenwoordigers plaatsgevonden waarbij de IsDB aangaf dat zij bezig waren donorcoördinatie te bespreken met de IDB. In de gesprekken met de IDB -president Moreno, is aangehaald door de IsDB-vertegenwoordigers dat deze instelling voornemens is binnenkort een kantoor in Suriname te openen.

De Inter- American Investment Corporation (IIC) zal in de maand mei 2017 een missie uitvoeren naar Suriname en in de planning is dat CDF en BLADEX in juni 2017 missies naar Suriname uitvoeren. Alle drie missies zullen gericht zijn op de steun aan de private sector.(GFC)

Meer nieuws

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…