fbpx

Minister Hoefdraad noemt informatie over lening van 550 miljoen “totale onzin”

GFC NIEUWS- Minister Gillmore Hoefdraad noemt het totale onzin als zou hij eerder deze maand in Washington besprekingen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben gevoerd voor een lening van USD 550 miljoen.

De bewindsman reageerde donderdagavond in DNA op uitspraken van VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi, die ook nog suggereerde dat deze lening geprojecteerd zou zijn tegen een rente van 18%. “Het klopt niet”, reageerde minister Hoefdraad.

Hij benadrukte als technische deskundige geleerd te hebben deze “totale onzin” direct te ontkennen omdat het straks een eigen leven gaat leiden met nadelige gevolgen voor de regering.

De bewindsman verduidelijkte ook dat het IMF nooit leent aan een overheid, maar aan een centrale bank en dit ter versterking van de reserves van deze financiële instelling.

Dat Suriname niet in zee is gegaan met het IMF is omdat ons land het door het fonds bepaalde tempo van het afschaffen van de subsidies te hoog vond.

Volgens minister Hoefdraad heeft de geschiedenis ook bewezen dat wij het gelijk aan onze zijde hadden. Het afschaffen van de subsidie op het tempo van de IMF zou de economie namelijk in elkaar doen storten.

BEKIJK OOK
Wroko Afersi is terug en overschrijdt direct grens van 100 duizend kijkers

“Het was een wijs besluit”, aldus de minister, die zegt dat het punt waar wij ons nu bevinden ons versterkt en laat zien dat wij ons lot in eigen handen hebben. Tevens laat het zien dat dit lot niet gedicteerd wordt door internationale instellingen.

De regeringsfunctionaris benadrukt dat er voorbeelden zat zijn van landen in de regio waar er op dit moment opstanden zijn en honderden doden vallen, alleen omdat men in die landen dacht dat men – door zulke maatregelen op te volgen – het heel ver zou komen. De bewindsman wijst erop dat de regering de mens centraal stelt en zaken op een andere manier heeft aangepakt. Deze aanpak heeft vruchten afgeworpen en de regering gaat, aldus minister Hoefdraad.

Hoefdraad sprak tijdens de ronde voor de regering bij de plenaire behandeling van het initiatiefvoorstel houdende de wijziging van de Wet op de Staatsschuld.