fbpx

Minister Hoefdraad en OFID tekenen financiering voor energie en gezondheid

GFC NIEUWS- Met de ondertekening van twee overeenkomsten door minister Hoefdraad en Abdulhamid Alkhalifa namens het OPEC Fund for International Development (OFID), is de financiering van USD 32 miljoen voor de energie en gezondheidssector beschikbaar.

De ondertekening betrof een bijdrage van OFID aan het groot energieproject ‘Expansion of Power Generation, Transmission and Distribution Systems’.

Het voornaamste doel van dit project is de uitbreiding van de opwekking en transmissie van elektriciteit in Paramaribo (Paranam) en Nickerie (Clara polder).

Met deze activiteiten zal worden bijgedragen aan de stijgende behoefte aan energie voor zowel de huishoudens als het bedrijfsleven. De totale begroting van dit project is USD 140 miljoen.

OFID doet een bijdrage van USD 26 miljoen. De overige financiering komt van het Kuwait Fund voor USD 17 miljoen, de Islamic Development Bank voor USD 41 miljoen, Caribbean Development Bank voor USD 35 miljoen en Suriname komt in met een eigen bijdrage van USD 23 miljoen.

BEKIJK OOK
Delegatie ACT brengt bezoek aan DNA-voorzitter: wet Collectieve Rechten ITP's in voorbereiding

Het Health Improvement project ging van start in 2014 met de financiering van OFID van USD 26.5 miljoen.

Het project financiert de rehabilitatie van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) waaronder het beddenhuis, de operatiekamer en de intensive care en de bouw van zes Regionale Gezondheidsdienst (RGD) poliklinieken.

Dinsdag werd een additionele financiering beschikbaar gesteld van USD 6 miljoen voor het voorzien van het benodigde medisch apparatuur en een patiënt managementsysteem voor het AZP. Met deze financiering wordt de gezondheidszorg naar de samenleving verbeterd.

Vermeldenswaard is dat beide financieringen concessionele leningen betreffen met een grace periode van 4 jaar en een interest rate van 4.6%.

Tijdens de komende werkbesprekingen zal worden nagegaan hoe OFID haar bijdrage aan de ontwikkeling van Suriname kan verruimen.