fbpx
Minister Ferrier: ‘Geen ouderbijdrage Fibos-scholen’

GFC NIEUWS- Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur roept ouders van leerlingen die bij Fibos-scholen zijn aangesloten op om geen ouderbijdrage te betalen.

De minister zegt dit op basis van afspraken die juli dit jaar zijn gemaakt met de Federatie Instellingen Bijzonder Onderwijs Suriname om binnen de samenwerking andere regelingen te treffen in het kader van subsidie.

Terwijl partijen sinds juli in dialoog zijn heeft Fibos het ministerie een schrijven doen toekomen met een aantal voorwaarden waaraan uiterlijk 1 augustus voldaan moest zijn.

Er is opgeëist dat de achterstallige subsidie en die van het nieuwe schooljaar (2019-2010) betaald moesten zijn voor eerdergenoemde datum.

Intussen is op 2 augustus het achterstallig bedrag van 1.4 miljoen SRD op de rekening van Fibos gestort.

“Dan doet het mij heel erg pijn als ik op 6 augustus van de leerlingen of ouders een schrijven van Fibos zie waar er toch naar een ouderbijdrage van 250,- SRD wordt gevraagd.”

De overheid wilt het subsidiebeleid dat dateert van 1939 herzien.

“Het is heel erg noodzakelijk dat wij anders gaan werken. Het ministerie betaald heel erg veel voor alle scholen.”

“Het afgelopen jaar hebben wij ruim 306 miljoen SRD overgedragen aan Fibos. Dit jaar moet het anders in het kader van de wet op de jaarrekening.”

“In de nieuwe samenwerking met de particuliere instanties hebben we afspraken gemaakt met Fibos in juli dat hun instellingen geen ouderbijdrage vragen.”

“In de plaats daarvan zal gekeken worden hoe de uitgaven van de Fibos door de overheid gefinancierd zullen worden”, zegt de minister.

Fibos zou in dit schrijven er ook niet voor hebben geschroomd om het ministerie te beschuldigen dat zij niet aan haar verantwoordelijkheden heeft voldaan.

Het stoort de minister dat Fibos aangeeft aan de ouders dat bedrag betaald moet worden voor een aantal zaken, zoals: onderhoud, leermiddelen en kopieerkosten, “maar wanneer de kinderen op school zijn moeten zij toch nog betalen voor kopieën.”

“Dit terwijl er per kwartaal ook een overzicht naar het ministerie wordt opgestuurd van administratieve kosten, bestaande uit: nietjes tot administratief personeel, dat ook bestaat uit kopieerkosten, wat de overheid ook nog moet betalen.”

“Transparantie op deze manier is zoek. Ik roep de ouders op om geen ouderbijdrage te betalen, totdat deze zaak helemaal duidelijk is”, aldus Ferrier.

De minister heeft de instelling vervolgens duidelijk gemaakt dat de door haar gehanteerde werkwijze in deze kwestie niet juist is. Het zou niet correct zijn om vooruit te lopen met de betaling, terwijl er geen inzage is in de realisatiecijfers, noch voor wat is begroot voor het komend schooljaar.

“Als je niet weet hoeveel kinderen er überhaupt worden ingeschreven, kan je niet voorafbetalingen verrichten. Dat is comptabel nergens haalbaar.”

Het ministerie heeft het Fibos vervolgens naar een begroting gevraagd en de realisatie over het jaar dat zij wel 250,- SRD per leerling heeft ontvangen als ouderbijdrage.

Meer nieuws

CBvS publiceert jaarverslag 2015

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname (CBvS) is uitgekomen met haar jaarverslag over 2015, waarin de algemene financiële en economische ontwikkelingen, alsook het door…

Man ernstig gewond na aanval luipaard

GFC NIEUWS-  Een man liep ernstige verwondingen op na een felle aanval van een luipaard. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

129 Covid-testen, 4 positief

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 4 personen positief getest op Covid-19: in Paramaribo 1 en Wanica 3. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met…

49- jarige gewelddadige dief opgepakt

GFC NIEUWS- De 49-jarige Dharminderpersad C. is op donderdagavond 22 oktober aangehouden door de politie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Bazo- en BZV-aanvragen via Sozavo

GFC NIEUWS- De regering heeft besloten dat per 15 november alle aanvragen voor de Bazo- en BZV- verzekering bij de afdeling Basiszorg van het ministerie…

Vuilophalers in actie

GFC NIEUWS- Vuilophalers die werkzaamheden verrichten voor het ministerie van Openbare Werken (OW) zijn in actie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin,…

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…