fbpx

Minister Ferrier gaat in op kwestie IOL

Het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) is conform het herwaarderingsbesluit van oktober 2017 geen HBO-opleiding is. Dit kan volgens minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur niet. Het niveau van het IOL moet daarom flink omhoog.

Ferrier benadrukt dat het instituut een academische lerarenopleiding moet worden “waar de mensen tot bachelors worden opgeleid”. Dit garandeert volgens haar een beter niveau binnen het onderwijs.

Er is consensus waar de overheid naar toe wil met het IOL. De bedoeling is dat het instituut in een aantal jaren wordt afgebouwd. De docenten en studenten krijgen de ruimte om af te ronden.

BEKIJK OOK
MinOWC en EMAGS verdiepen samenwerking

Het enige wat nieuw is, is dat de nieuw ingeschreven studenten een pre-bachelors programma krijgen alvorens ze beginnen met de lerarenopleiding. Dat is naar zeggen van de minister internationaal gangbaar.

Er zijn commissies nu bezig om zich te buigen over het curriculum van het basisprogramma en dat van de overige lerarenopleidingen. De bedoeling is dat binnen 4-5 jaar alles in place is waarbij de lerarenopleiding een universitaire opleiding wordt.