Minister eist levenslang voor Jeanne d’Arc van de Westelijke Jordaanoever

 

Levenslang zonder vonnis voor Palestijnse tegenstanders Israëlische bezetting

 

Het zal niet echt de bedoeling zijn, maar het Israëlische leger is bezig een icoon te maken van Ahed Tamimi, een soort Jeanne d’Arc op de Westelijke Jordaanoever; want nu al willen steeds meer Palestijnse meisjes een nieuwe Ahed worden.

 

Dat schrijft de Israëlische krant Haaretz op de opiniepagina. De 16-jarige blonde krullenbol moet voor een militaire rechtbank verschijnen omdat zij een Israëlische soldaat in het gezicht had gemept.

Een groep soldaten was de woning van de familie Tamimi binnengedrongen om de broer van Ahed te arresteren.

De familie Tamimi lag wel vaker in de clinch met het leger. Een week vóór haar arrestatie was het broertje van Ahed, de 14 jaar oude Mohammed, tijdens een geweldloze demonstratie in zijn hoofd geschoten door een soldaat.

In 2011 was een andere broer, Mustafa, tijdens een demonstratie “per ongeluk” gedood door een soldaat – de soldaat werd vrijgesproken.

Toen een groep Palestijnen tijdens een demonstratie leuzen riep tegen de Israëlische bezetting, werd hun spreekkoor door 200 tot de tanden gewapende soldaten met rubberen kogels beantwoord.

Dat leidde tot woedende reacties van de Palestijnen die vervolgens beschuldigd werden van provocatie van het leger: de inleiding tot het incident dat leidde tot de arrestatie van de broer van Ahed.

Israël’s minister van Onderwijs, Naftali Bennett, eist dat de tiener levenslang opgesloten wordt. Minister Avigdor Lieberman van Defensie dringt er op aan het hele gezin in hechtenis te nemen en “genadeloos” te straffen.

De Palestijnse mensenrechtenactiviste en advocate Khalida Jarrar weet als geen ander wat dat kan betekenen. Zij wordt al enkele jaren naar willekeur op verschillende momenten in “administratieve detentie” genomen; dat betekent dat zij zonder aanklacht, zonder verdediging, zonder rechtszaak en zonder vonnis in principe levenslang achter de tralies zou kunnen doorbrengen.

Overige berichten