fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Minister Dodson overhandigt ‘’Bouwstenen Elektriciteit Sectorplan 2019-2023 ‘’

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft het 800 pagina’s tellend document ‘’Bouwstenen Elektriciteit Sectorplan 2019-2023 ‘’ overhandigd aan de vice-voorzitter Melvin Bouva van De Nationale Assemblee (DNA) en de voorzitter van Raad van Toezicht van de Energie Autoriteit Suriname (EAS) Gerard Lau.

Minister Dodson typeert het plan als een mijlpaal voor Suriname. Nu volgt volgens de bewindsman de fase waar er een politieke top komt waar er besluiten genomen zullen worden met betrekking tot de toekomst van de energiesector. Daarbij zal onder meer gekeken worden naar zaken als het subsidiebeleid en de tarievering. Gepland is om in de tweede week van januari 2019 deze meeting te houden. Het plan omschrijft de bewindsman als een fundering voor de energiesector.

Met dit plan wordt verder invulling gegeven aan de implementatie van de electriciteitswet en de wet energieautoriteit. Uiteindelijk moet dit alles resulteren in een Energie Sectorplan (ESP). Minister Dodson sprak de hoop uit dat binnen niet al te lange tijd het ESP voor Suriname een feit moet zijn.

OOK INTERESSANT
Surinaamse wielrenners werken druk internationaal schema af

Melvin Bouva, voorzitter van de vaste commissie NH in De Nationale Assemblee zei, dat het document zowel de samenleving als DNA bijzonder goed stemt. Dit document is voorafgegaan aan tal van discussies weet de volksvertegenwoordiger.

Het parlement blijft in dit kader een belangrijke rol vervullen samen met andere stakeholders om te komen tot een Energie Sectorplan.

Ook heeft DNA altijd de verantwoordelijkheid om de wetten die zijn aangenomen te toetsen aan de werkelijkheid van de wet en de regering kritisch te begeleiden. Het parlement blijft volgens hem erbij dat energie voor iedereen betaalbaar moet blijven.

Aan de andere kant moet de energievoorziening garant blijven. “Echter baart de wijze waarop het kostenplaatje eruit ziet zorgen. Daarover zal goed van gedachten moeten worden gewisseld”, zegt de commissievoorzitter.(GFC)