fbpx

Minister Dodson ingenomen met overeenkomst Surgold en gemeenschap Pamakka

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) is bijzonder ingenomen met de samenwerkingsovereenkomst tussen Surgold en de gemeenschap van Pamakka. Deze ondertekening vond vandaag, zaterdag 11 juni plaats te Langatabiki.

De bewindsman sprak evenals vele andere sprekers van een historisch moment. Met collega Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling is er vaker van gedachten gewisseld over de ontwikkelingskansen van gebieden waar er goud gewonnen wordt.

Aan de totstand koming van deze overeenkomst hebben zowel het management van Surgold, de Paramakkaanse Onderhandelingscommissie (POC) en het traditioneel gezag gewerkt. Surgold kijkt naar zeggen van de NH-minister niet alleen naar de rechten maar houdt ook rekening met de plichten die ze in acht moet nemen.

Het blijft niet alleen bij deze overeenkomst meent de bewindsman maar vanuit het ministerie van NH zal er alles aan gedaan worden om de gemeenschap waar nodig verder te begeleiden.

Deze overeenkomst moet als voorbeeld dienen voor heel Suriname waar gedemonstreerd wordt waar partijen elkaar hebben gevonden om samen te werken. RO-minister Dikan benadrukte, dat de lokale bevolking de gesprekken met de multinational nooit gezien heeft als bedreiging maar als kansen voor de ontwikkeling van het gebied.

Adriaan van Kersen, managing director van Surgold zei trots te zijn op de relatie met de gemeenschap van Pamakka. Surgold heeft in 2013 een intentieverklaring met de gemeenschap. Twee jaar later startten de formele gesprekken om te geraken tot een overeenkomst. Een jaar later en wel maart van dit jaar werden de gesprekken succesvol afgerond.

Na vandaag is het dus hard werken aan een duurzame toekomst met de garantie voor gezondheid, welvaart, onderwijs en behoud culturele waarden en normen een voorname plaats krijgt. Volgens de managing director wil Surgold maatschappelijk en verantwoord opereren. Veiligheid en het aantrekken van lokaal talent behoren tot de belangrijke pijlers van het bedrijf. Met betrekking tot het milieu heeft het bedrijf zich ook te houden aan strikte voorwaarden.

Er zijn 1000 personen in dienst waarvan 200 afkomstig zijn van de plaatselijke gemeenschappen.

Met lokale ondernemers zijn reeds contracten ondertekend gesloten voor het leveren van producten en diensten. Het ligt in de bedoeling dat in de maand juli van dit jaar een Gemeenschaps Ontwikkelingsfonds wordt ingesteld dat projecten ten behoeve van de plaatselijke gemeenschap zal formuleren en uitvoeren. Surgold heeft zich conform de Delfstoffen overeenkomst hiertoe verplicht. Momenteel worden er al projecten in de verschillende dorpen uitgevoerd.(GFC)

Naar meer berichten...