fbpx

Minister Dikan: regering solidair met Kwinti-stam

“De regering onder leiding van president Desiré Bouterse staat in solidariteit met de Kwinti-stam en de totale Surinaamse samenleving”, aldus minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) de afgelopen week bij de uitvaart van Granman Andre Mathias, het stamhoofd van de Kwinti-stam.

Granman Mathias is op 8 september ingeslapen en is drie maanden later, volgens de tradities van de Afro-Surinamers in het binnenland, begraven.

Dikan greep de gelegenheid aan om het binnenland op te roepen saamhorigheid te tonen en met elkaar samen te werken. Hij prees de stammen voor het behouden van hun cultuur onder zeer gevarieerde omstandigheden. De Kwinti’s hebben veel steun gehad van de overige stammen in het binnenland.

Afgevaardigden van de Granmans en stamhoofden van de stammen van Afro-Surinamers en Inheemsen waren ook ter plekke.

Minister Dikan heeft op de dag van de begrafenis de familie, de stam, het totale binnenland en Suriname als land, gecondoleerd namens de totale regering. Hij woonde op vrijdag 7 december samen met een delegatie van zijn ministerie de singineti bij. Daarna volgde zang en dans tot het aanbreken van de dag.

Ook districtscommissarissen Ludwig Mettendaf van Sipaliwini (bestuursressort Boven-Coppename), Margaretha Malontie van Sipaliwini (bestuursressort Pamaka) en volksvertegenwoordiger Rudolf Zeeman woonden de uitvaart bij.(GFC)