fbpx

Minister Dikan hoort ontevreden bewoners Brokopondo aan

GFC NIEUWS- Bewoners van een aantal dorpen in Brokopondo protesteren tegen de uitgifte van een goudconcessie.

Een delegatie bestaande uit vertegenwoordigers tevens bewoners van de dorpen Dreypada, Tapoeripa, Asigron, Boslanti en Compagnie heeft zich bij minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) beklaagd.

De dorpelingen hebben graag dat de concessie wordt ingetrokken. De bewindsman heeft de delegatie gevraagd zich kalm te houden en heeft toegezegd dat hij de kwestie zal brengen onder aandacht van zijn collega van Natuurlijke Hulpbronnen (NH).

Basya Ruben Pina van Tapoeripa was delegatieleider. Hij zei dat de dorpelingen vanwege de uitgifte van de concessie worden verstoord in hun leef -en woongebied.

“Vrouwen kunnen niet meer naar hun kostgrondjes, omdat zij van de concessiehouder het gebied waarin zij planten, binnenkort moeten verlaten. Een aantal kostgrondjes zou al zijn vernietigd tijdens de voorbereidende activiteiten om de concessie in bedrijf te brengen. Hierdoor zullen de vrouwen inkomsten mislopen en hun gezinnen niet meer kunnen voorzien in het hoognodige.

“De vrouwen hebben kinderen die ze geld moeten geven om naar school te gaan. De mannen die in de omgeving doen aan kleinschalige goudwinning om hun gezinnen te onderhouden, moeten het gebied ook verlaten. We zijn radeloos”, aldus basya Pina aan de minister en zijn staf.

De delegatieleider liet weten dat uit de informatie en documenten die hij heeft verzameld blijkt dat enkele dorpen vallen binnen de grenzen van de concessie. Hij noemt dit ‘zeer ernstig en een bedreiging van de lokale gemeenschappen.’

BEKIJK OOK
Bond RGD wil vandaag antwoord van directie en regering, dreigt met lamlegging

De basya hoopt dat de mijnactiviteiten die in voorbereiding zijn voortijdig worden onderbroken. “We willen niet de ellende meemaken, die andere dorpen in het district hebben meegemaakt,” aldus basya Pina.

Minister Dikan was bij de ontmoeting met de delegatie, in de vergaderzaal van de minister, in gezelschap van leden van zijn staf, onder wie directeur Wensley Misiedjan van het directoraat Duurzame Ontwikkeling Afro-Surinamers Binnenland.

De minister heeft na de delegatie te hebben aangehoord, onderkent dat de situatie zorgwekkend is. Hoewel de uitgifte van concessies niet binnen de portefeuille van RO valt en deze aangelegenheid hem dus strikt gezien niet zou regarderen, wil minister Dikan zich wel inzetten voor een oplossing.

Hij heeft de dorpelingen gevaagd om zich ook alvast te wenden tot de desbetreffende minister, Sergio Akiemboto (NH).

Dikan heeft de gelegenheid aangegrepen om te wijzen op het belang van het veiligstellen van de grondenrechten bij wet en de inspanningen die de regering, casu quo RO, pleegt om dat vraagstuk landelijk op te lossen.