fbpx

Minister Dikan bezoekt vuilverwerkingsbedrijf Amreco

Minister Edgard Dikan van Regionale Ontwikkeling heeft een oriëntatie bezoek gebracht aan het vuilverwerkingsbedrijf Amazona Recycling Company (Amreco) in Wanica. Hij liet zich tijdens een rondleiding woensdag omstandig informeren over de bedrijfsactiviteiten en hoe recycling bijdraagt aan een schoon milieu.

Het bedrijf richt zich op de verzameling, verwerking en recycling van plastic- en papiermateriaal. Amreco-directeur Iwan Hasnoe, zegt dat de gemeenschap zich nog niet genoeg bewust is van de voordelen van professionele vuilverwerking. Volgens hem kan Suriname schade aan het milieu beperken als vuil, al bij de huishoudens wordt gescheiden.

Op die manier kan een groot deel van het plastic- en papierwaar, dat nu terechtkomt op de vuilstortplaats, rechtstreeks bij Amreco worden afgezet. “Dat kost de overheid geen kopercent meer dan wat er nu wordt uitgegeven aan vuilophaal. Het vraagt slechts om een goede organisatie, ordening en regelgeving vanuit de overheid,” aldus Hasnoe.

BEKIJK OOK
Populaire multi-instrumentalist, vocalist en componist Hendrik Mentokarijo tot hoger leven geroepen

De bewindsman zei na het bezoek content te zijn met het initiatief van de ondernemer. Dit idee van vuilverwerking en recycling sluit goed aan op het beleid van het ministerie, dat belast is met het ophalen van vuil in bepaalde districten. De minister gelooft dat Suriname langzamerhand op een punt komt waarbij huishoudens hun vuil gescheiden beschikbaar moeten stellen, om opgehaald. Hij denkt dat er een mentaliteitsombuiging zal moeten plaatsvinden, naast wet- en regelgeving.

Minister Dikan heeft toegezegd twee personen van zijn ministerie aan te wijzen die in contact zullen zijn met de leiding van Amreco. Partijen hopen op termijn, een zekere mate van samenwerking te bereiken, die kan resulteren in een milieuvriendelijker Suriname.