fbpx
Minister Buza vertegenwoordigt president tijdens 8ste ACP Top

Op 31 mei en 1 juni werd de 8ste ACP Topconferentie van Staatshoofden en Regeringsleiders gehouden in Port Moresby, Papua New Guinea. Voorafgaand hieraan kwamen de ACP – ministers van Buitenlandse Zaken bijeen op 30 mei 2016.

President Bouterse, die een persoonlijke uitnodiging had ontvangen van Peter O’ Neil, Premier van Papua New Guinea, kon vanwege zwaarwichtige verplichtingen niet aanwezig zijn en liet zich vertegenwoordigen door de minister van Buitenlandse Zaken, Nirmala Badrising.

De minister werd bijgestaan door Ambassadeur Reggy Nelson die ons land in Frankrijk vertegenwoordigd.

President Bouterse heeft in een persoonlijk schrijven de Premier van Papua New Guinea geïnformeerd over de ernstige reden van zijn besluit. Aanvankelijk zou Suriname in 2014 gastheer zijn van deze bijeenkomst van ACP Staatshoofden en Regeringsleiders.

Het thema van de Topconferentie was “Repositioning the ACP Group to Respond to the Challenges of Sustainable Development. Hoog op de agenda stond de behandeling van het rapport van de Eminent Person Group (EPG), die namens de Staatshoofden moest nagaan op welke wijze de ACP geherstructureerd kon worden en hoe de samenwerking met de Europese Unie er na 2020 er uit moet zien, zodra de Cotonou overeenkomst afloopt. De “EPG” werd geleid door Olusegun Obasanjo, voormalig President van Nigeria.

Door verschillende aanwezigen werd het belang van onderlinge samenwerking benadrukt en de enorme potentie van de sectoren landbouw en toerisme werd eveneens naar voren gebracht.

President Robert Mugabe van Zimbabwe, die namens de Afrikaanse regio een openingstoespraak hield, riep alle ACP landen op om meer dan ooit nauwer samen te werken en niet langer slechts te fungeren als leverancier van grondstoffen, die het Westen rijker maakt.

De minister van Buitenlandse Zaken van Suriname wees tijdens haar toespraak, evenals andere sprekers, op de moeilijke tijden die diverse economieën thans meemaken, vooral economieën die sterk afhankelijk zijn van extractieve industrieën.

Ten aanzien van klimaatverandering gaf zij aan dat Suriname nu reeds de gevolgen daarvan ervaart en dat vooral de kustvlakte gevaar loopt, terwijl Suriname gezien kan worden als een van de weinige landen met een negatieve uitstoot van broeikasgassen. “Suriname heeft haar verantwoordelijkheid getoond door de Overeenkomst van Parijs te ondertekenen”.

Verder wees de minister erop dat, indien de ACP een sterke partner van de EU na 2020 wil zijn, de ACP zich zal moeten concentreren op handel, investeringen, politieke dialoog en ontwikkeling. Zij gaf aan dat Suriname zal meewerken om de ACP te helpen transformeren naar een moderne organisatie, die beter in staat zal zijn om te gaan met de uitdagingen waarmee wij allen geconfronteerd worden.(GFC)

Meer nieuws

Crimineel duo aangehouden en opgesloten

GFC NIEUWS- Leden van Recherche Regio Paramaribo hebben in samenwerking met het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) de voortvluchtige verdachte Anan M. opgespoord en aangehouden….

Geen Covid-19-persconferentie deze week

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze week geen Covid-19-persconferentie gehouden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Regering komt met Sociaal Vangnet

GFC NIEUWS-De maatregelen die de regering zal treffen om de economie wederom gezond te maken, zullen een impact hebben op de samenleving en heeft de…

Brunswijk vraagt geduld samenleving

GFC NIEUWS- Op woensdag 16 september was het precies twee maanden dat de regering Santokhi-Brunswijk aan de macht is. Impotent of minder potent? Maak online…

De Heilige Maand Purushottam Más

GFC NIEUWS- Op de Hindū kalenders dit jaar staat voor de periode 18 september t/m 16 oktober Purushottam Más (Malmás) vermeld. Impotent of minder potent?…

Suriname heeft goede vriend in Amerika

GFC NIEUWS- Suriname heeft in Amerika een goede partner gevonden. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, tijdens zijn eendaags bezoek aan…

President Santokhi ontvangt minister Pompeo

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo ontvangen op het presidentieel paleis. Impotent of minder potent? Maak online…

Lions biedt gratis diabetestest aan

GFC NIEUWS- Lions Club Paramaribo Central is met ondersteuning van haar moederclub Lions Club International gestart met een diabetesproject om het bewustzijn over de gevaren…