fbpx

Minister Blok door het stof: ik ben te ver gegaan, en dat betreur ik

“Ik heb mijn woorden niet goed gekozen en dat betreur ik”, zegt minister Blok over zijn uitspraken over migratie, waarover vandaag ophef ontstond, schrijft NOS.

Blok zei bij een bijeenkomst voor Nederlanders die in het buitenland werken onder meer dat hij geen land kent waarin mensen van verschillende etniciteiten vreedzaam samenleven. De minister zegt nu dat hij dat eigenlijk niet vindt. “Het debat ging over spanningen die iedereen in de zaal waarnam, over migratie, immigratie, en over de vraag hoe je daar als Nederland en de wereldgemeenschap mee om moet gaan.”

Genetica

Ook werden Bloks opmerkingen over genetica in het integratiedebat zwaar bekritiseerd. Zo stelde hij bij de bijeenkomst dat het genetisch bepaald is dat de mens graag opereert in een groep gelijken en dat we het daarom moeilijk vinden om met vreemden om te gaan. Blok nu daarover: “Het zit heel diep in mensen om verwantschap te voelen. Ik wilde zeggen dat het heel diep zit, maar dat neemt niet weg dat ik mijn woorden niet goed heb gekozen.”

Ook noemde de minister op de beelden van Zembla Suriname een failed state. “Die woorden had ik niet moeten gebruiken, maar ik wilde zeggen dat politieke partijen nog steeds sterk langs de lijnen van de afkomst lopen. De term failed state was te scherp. Ik ben te ver gegaan in mijn doel om de discussie los te krijgen en die te prikkelen”.

BEKIJK OOK
Regering vast van plan zorgcontinuïteit te garanderen

Ook over Oost-Europa liet Blok zich scherp uit. Zo zei de minister dat niet op afspraken over huisvesting van vluchtelingen moet worden aangedrongen, omdat gekleurde mensen in die landen geen kans hebben op een normaal leven. “Die worden waarschijnlijk in elkaar geslagen.” Ook die woorden neemt Blok terug. “Dat kun je in het algemeen niet zeggen. Ik heb aangegeven dat een aantal landen niet mee wil werken aan herhuisvesting van vluchtelingen. Dat moet moet wel de inzet blijven, zodat we met zijn allen de klus op een eerlijke manier klaren. Ik ben te ver gegaan in mijn doel om de discussie los te krijgen en die te prikkelen.”

Oost-Europa

Blok zegt dat hij tegen alle landen die zijn opmerkingen aanstootgevend vonden bereid is om uitleg te geven. “Ik zal met collega’s in andere landen het gesprek aangaan en vertellen dat ik die woorden niet had moeten gebruiken.”(NOS)