fbpx

Minister Akiemboto: “wij zullen Suriname wederom op de wereldkaart plaatsen”

De oprichting van InVitroPlants Grassalco is een noodzaak, gezien het feit de regering Bouterse-Adhin zich richt op het realiseren van steeds meer ontwikkeling voor Suriname.

“Vandaag is een bijzonder moment voor ons als land, voor Suriname, omdat wij als land wederom hebben getoond dat we grote dingen kunnen doen”, zegt minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH). De bewindsman heeft zaterdag bij de opening van het nieuwe agrarisch bedrijf InVitroPlants Grassalco aanwezigen toegesproken.

De NH-minister die tot voor kort als directeur van Grassalco een hoofdrol heeft vervuld in het van de grond krijgen van dit veel belovend bedrijf, heeft tijdens zijn toespraak de noodzaak van de oprichting van InVitroPlants meermaals benadrukt. “Wij zullen Suriname wederom op de wereldkaart plaatsen met dit veelbelovend bedrijf”, aldus de nieuwbakken minister.

De plantvermeerderingsfabriek, die over een eigen laboratorium en broeikassen beschikt, heeft een productiecapaciteit van 8 miljoen planten op jaarbasis. “Er is een enorme vraag aan sierplanten vanuit Nederland. Containers die geëxporteerd zullen worden”, aldus de minister. Het bedrijf zal rond eind 2019 beginnen met exporteren van haar producten.

BEKIJK OOK
Suriname ondersteunt doel wereldwijde nucleaire ontwapening

In zijn toespraak gaat de minister in op de oorsprong van InVitroPlants Grassalco. “Dit terrein kwam op de veiling te staan en had goede kwaliteit grind. Wij  hebben het daarvoor gekocht. We hebben op den duur geconstateerd dat wij op dit terrein een prachtig laboratorium kunnen opzetten. Wij hebben geprobeerd er leven in te blazen, maar de verschillende onderhandelingen leverden geen resultaat op. Twee jaar geleden kwam de vraag om vanuit Suriname plantmateriaal te leveren aan andere landen. Critici vroegen zich af en nog steeds wat een mijnbouwbedrijf zoekt in de landbouwsector.”

De mijnbouwsector is volgens minister Akiemboto een sector die gebruikt dient te worden om ontwikkeling te brengen in andere duurzame sectoren. Landbouw is daarvan een goed voorbeeld.