fbpx
Minister Akiemboto: “wij zullen Suriname wederom op de wereldkaart plaatsen”

De oprichting van InVitroPlants Grassalco is een noodzaak, gezien het feit de regering Bouterse-Adhin zich richt op het realiseren van steeds meer ontwikkeling voor Suriname.

“Vandaag is een bijzonder moment voor ons als land, voor Suriname, omdat wij als land wederom hebben getoond dat we grote dingen kunnen doen”, zegt minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH). De bewindsman heeft zaterdag bij de opening van het nieuwe agrarisch bedrijf InVitroPlants Grassalco aanwezigen toegesproken.

De NH-minister die tot voor kort als directeur van Grassalco een hoofdrol heeft vervuld in het van de grond krijgen van dit veel belovend bedrijf, heeft tijdens zijn toespraak de noodzaak van de oprichting van InVitroPlants meermaals benadrukt. “Wij zullen Suriname wederom op de wereldkaart plaatsen met dit veelbelovend bedrijf”, aldus de nieuwbakken minister.

De plantvermeerderingsfabriek, die over een eigen laboratorium en broeikassen beschikt, heeft een productiecapaciteit van 8 miljoen planten op jaarbasis. “Er is een enorme vraag aan sierplanten vanuit Nederland. Containers die geëxporteerd zullen worden”, aldus de minister. Het bedrijf zal rond eind 2019 beginnen met exporteren van haar producten.

In zijn toespraak gaat de minister in op de oorsprong van InVitroPlants Grassalco. “Dit terrein kwam op de veiling te staan en had goede kwaliteit grind. Wij  hebben het daarvoor gekocht. We hebben op den duur geconstateerd dat wij op dit terrein een prachtig laboratorium kunnen opzetten. Wij hebben geprobeerd er leven in te blazen, maar de verschillende onderhandelingen leverden geen resultaat op. Twee jaar geleden kwam de vraag om vanuit Suriname plantmateriaal te leveren aan andere landen. Critici vroegen zich af en nog steeds wat een mijnbouwbedrijf zoekt in de landbouwsector.”

De mijnbouwsector is volgens minister Akiemboto een sector die gebruikt dient te worden om ontwikkeling te brengen in andere duurzame sectoren. Landbouw is daarvan een goed voorbeeld.

Meer nieuws

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.

6 nieuwe coronabesmettingen

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal zijn 6 personen positief getest op Covid-19 en 2 genezen. Het aantal actieve gevallen is 22.

ANRS en politie Latour houden verkeerscontroles

GFC NIEUWS- De afdeling Automatische Nummerplaten Registratie Systeem (ANRS) heeft samen met andere wetsdienaren van het politiebureau Latour op 17 november een gezamenlijke verkeerscontrole gehouden.