fbpx
Minister Akiemboto: “OGS heeft ruimschoots voldaan”

GFC NIEUWS- De commissie Ordening Goudsector (OGS) heeft volgens minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) ruimschoots voldaan aan haar doelstellingen.

Dit zei de bewindsman bij de start van het transformatieproces van de Geologische Mijnbouwkundige Dienst (GMD) naar het Delfstoffeninstituut.

De bewindsman noemde OGS in het kader van sterke instituten en wetten om transparant te zijn en vertrouwen te scheppen bij investeerders.

Minister Akiemboto: “Het voorbeeld ligt daar met OGS. Als ik u zeg OGS heeft doelen behaald, gaat u de wenkbrauwen fronzen.”

Maar volgens de bewindsman heeft de commissie ruimschoots voldaan aan hun doelstellingen volgens het presidentieel besluit. “Ze moesten de sector in kaart brengen, ordenen en nagaan wie werkt en waar werkt,” aldus de NH-minister.

Hij stelde dat doordat er een gap bestaat in structuur, maar de behoefte er toch is, de OGS zich automatisch is gaan bezighouden met een aantal activiteiten waar het niet zo goed is gegaan…” en het OGS wordt daarop afgerekend.” “Bewaken, verwijderen, dat was niet de taak van de OGS, maar de behoefte is er”, ging minister Akiemboto verder.

Wat er volgens hem gedaan moet worden met deze instituten, is OGS formeel de status aanbieden zodat ze hun werk naar behoren kunnen doen. Het gaat dan om “dat gedeelte waar er een opening is, waar er behoefte is, om inderdaad die sector te reguleren.”

Akiemboto erkende dat er reeds wetten zijn. “Maar wanneer er geen instituten zijn om deze wetten te handhaven, zonder aanzien des persoon, gaan we een stap vooruit maken, maar zeker drie terug en dat willen we stoppen. We willen steady vooruitgaan, we willen samen nagaan hoe wij deze vraagstukken structureel kunnen oplossen.”

De bewindsman erkende ook dat de sector er niet zo fraai uitziet en zei dat het streven is om op korte aandacht te besteden aan kwestie van de goudzoekers, waarbij hij ook de skalians noemde.

Zonder structuren, zonder wetten, zonder sterke instituten zullen we volgens de NH-minister terugvallen op een nulpunt. “Dan gaan we zomaar onze energie en moeite daarin stoppen.”

De bewindsman erkende ook dat ons milieu eraan gaat, “maar als je de basis niet hebt, kan je niet werken”, zegt hij.

Met de start van het transformatieproces en de lancering van een digital aanvraagsysteem voor mijnbouwrechten, zal volgens de bewindsman het vraagstuk van de kleinschalige goudsector en de skalian echter nog niet zijn opgelost.

In ieder zal daartoe een aanzet worden gegeven om te komen tot ordening. “Niet morgen, niet overmorgen, maar zeker wel op een bepaald moment zonder aanzien des persoon. In ieder geval zal het niet afhankelijk zijn van deze minister, we gaan ervoor zorgdragen dat de basis is gelegd en als er een andere minister is, dat die in staat zal moeten zijn om te continueren.”

Akiemboto wees erop dat wij zelf de ontwikkeling van ons land en de mijnbouwsector ter hand moeten nemen, maar gaf tevens ook aan dat we eerlijk moeten zijn. Wij beschikken namelijk niet voldoende over het netwerk, de financiën en de kennis.

Volgens hem heeft Suriname deze aspecten in de afgelopen jaren opgebouwd door de samenwerkingen met Iamgold Rosebel Goldmines en Newmont, waardoor we in bepaalde mate voldoen aan de kernvoorwaarden om investeerders te laten zien dat de sector transparant is.

Meer nieuws

Herstart Covid-19 Quick Response Team Commewijne

GFC NIEUWS- Commewijne beschikt nu officieel over een Covid-19 QRT (Quick Response Team). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Lelydorp heeft EBS betaaldienst erbij

GFC NIEUWS- De Energiebedrijven Suriname (EBS) werkt continu aan de verbetering van de dienstverlening en brengt deze steeds dichter bij haar klanten. Dikke mensen slanken…

Eigen basisschool voor Drepada

GFC NIEUWS- Het dorp Drepada in Brokopondo heeft op maandag 19 oktober een mijlpaal bereikt. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Bond Universiteit zet beraad voort

GFC NIEUWS- De Werknemers Federatie Universiteit (WFU) zegt dat het beraad dat donderdag 15 oktober is ingegaan, wordt voortgezet. Dikke mensen slanken het makkelijkste af…

101 personen geswabt, 98 Covid-negatief

GFC NIEUWS- Afgelopen etmaal zijn 101 Covid-testen uitgevoerd. 98 personen testten negatief. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op…

A-20: Het patroon van patronage

GFC NIEUWS- De benoeming van de First Lady in verschillende functies heeft voor grote beroering gezorgd. En terecht, want het is een schandelijke zaak. Dikke…

Winnaars Web Development Challenge 2020 bekend

GFC NIEUWS- De Datasur National Web Development Challenge 2020 is al achter de rug. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Ingezonden| Hoe is het in Godsnaam mogelijk?

GFC NIEUWS- Onder referentienummer 020028, gedagtekend 15 september 2020 werd door een officiële instantie, met name Het Honorair Consulaat van de Republiek Suriname in Nederland,…

Ramdin lanceert VN week in Suriname

GFC NIEUWS- Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft de VN week gelanceerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af…

Goede afspraken tussen Suriname en Guyana

GFC NIEUWS- Bij het recente ministerieel bezoek aan Guyana zijn goede afspraken gemaakt die binnen niet al te lange tijd verder zullen worden uitgewerkt. Dikke…

Actieve Covid-19 verder gedaald naar 79

GFC NIEUWS- Het aantal actieve Covid-19-gevallen in Suriname is 79. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…