fbpx

Minister Akiemboto: “OGS heeft ruimschoots voldaan”

GFC NIEUWS- De commissie Ordening Goudsector (OGS) heeft volgens minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) ruimschoots voldaan aan haar doelstellingen.

Dit zei de bewindsman bij de start van het transformatieproces van de Geologische Mijnbouwkundige Dienst (GMD) naar het Delfstoffeninstituut.

De bewindsman noemde OGS in het kader van sterke instituten en wetten om transparant te zijn en vertrouwen te scheppen bij investeerders.

Minister Akiemboto: “Het voorbeeld ligt daar met OGS. Als ik u zeg OGS heeft doelen behaald, gaat u de wenkbrauwen fronzen.”

Maar volgens de bewindsman heeft de commissie ruimschoots voldaan aan hun doelstellingen volgens het presidentieel besluit. “Ze moesten de sector in kaart brengen, ordenen en nagaan wie werkt en waar werkt,” aldus de NH-minister.

Hij stelde dat doordat er een gap bestaat in structuur, maar de behoefte er toch is, de OGS zich automatisch is gaan bezighouden met een aantal activiteiten waar het niet zo goed is gegaan…” en het OGS wordt daarop afgerekend.” “Bewaken, verwijderen, dat was niet de taak van de OGS, maar de behoefte is er”, ging minister Akiemboto verder.

Wat er volgens hem gedaan moet worden met deze instituten, is OGS formeel de status aanbieden zodat ze hun werk naar behoren kunnen doen. Het gaat dan om “dat gedeelte waar er een opening is, waar er behoefte is, om inderdaad die sector te reguleren.”

Akiemboto erkende dat er reeds wetten zijn. “Maar wanneer er geen instituten zijn om deze wetten te handhaven, zonder aanzien des persoon, gaan we een stap vooruit maken, maar zeker drie terug en dat willen we stoppen. We willen steady vooruitgaan, we willen samen nagaan hoe wij deze vraagstukken structureel kunnen oplossen.”

BEKIJK OOK
57-jarige voetganger omgekomen bij aanrijding

De bewindsman erkende ook dat de sector er niet zo fraai uitziet en zei dat het streven is om op korte aandacht te besteden aan kwestie van de goudzoekers, waarbij hij ook de skalians noemde.

Zonder structuren, zonder wetten, zonder sterke instituten zullen we volgens de NH-minister terugvallen op een nulpunt. “Dan gaan we zomaar onze energie en moeite daarin stoppen.”

De bewindsman erkende ook dat ons milieu eraan gaat, “maar als je de basis niet hebt, kan je niet werken”, zegt hij.

Met de start van het transformatieproces en de lancering van een digital aanvraagsysteem voor mijnbouwrechten, zal volgens de bewindsman het vraagstuk van de kleinschalige goudsector en de skalian echter nog niet zijn opgelost.

In ieder zal daartoe een aanzet worden gegeven om te komen tot ordening. “Niet morgen, niet overmorgen, maar zeker wel op een bepaald moment zonder aanzien des persoon. In ieder geval zal het niet afhankelijk zijn van deze minister, we gaan ervoor zorgdragen dat de basis is gelegd en als er een andere minister is, dat die in staat zal moeten zijn om te continueren.”

Akiemboto wees erop dat wij zelf de ontwikkeling van ons land en de mijnbouwsector ter hand moeten nemen, maar gaf tevens ook aan dat we eerlijk moeten zijn. Wij beschikken namelijk niet voldoende over het netwerk, de financiën en de kennis.

Volgens hem heeft Suriname deze aspecten in de afgelopen jaren opgebouwd door de samenwerkingen met Iamgold Rosebel Goldmines en Newmont, waardoor we in bepaalde mate voldoen aan de kernvoorwaarden om investeerders te laten zien dat de sector transparant is.