fbpx
Minder hartaanvallen bij mensen die regelmatig dutten

GFC NIEUWS- Een dutje een of twee keer per week doen, halveert de kans op een hartaanval en beroerte, suggereren onderzoekers.

Wetenschappers ontdekten dat dutten van elke lengte dan ook gelinkt waren aan de helft van de kans op hartaanval of beroerte.

Zijn bestudeerden 3.462 personen die wonen in Lausanne, Zwitserland, in de leeftijdscategorie 35 tot 75 jaar.

De groep rapporteerde hoeveel keer zij een dutje deed en werden ze voor jaar gevolgd door wetenschappers.

Van de personen die bestudeerd werden, deed 58% geen dutje, 19% deden een of twee keer week een dutje en ruim 12% drie tot vijf keer.

Ongeveer 11% deed 6-7 dutjes per week.

Gedurende de follow-up van vijf jaar, waren er 155 cardiovasculaire gevallen, zoals hartaanval en beroertes.

Een of twee keer per week dutten, deed de kans op een hartaanval en beroerte met 48% afnemen.

De wetenschappers halen wel aan dat er meer onderzoek nodig is om concreet vast te stellen dat regelmatig dutten de kans op een hartaanval of beroerte kan reduceren.

Er zijn meerdere veranderingen in de leefstijl die kunnen helpen om onze hart en bloedvaten gezond te houden, zoals 150 minuten matige oefeningen per wee en een gezonde mediterraan – gebaseerd dieet.

Ook de behandeling van hoge bloeddruk en het managen van ons cholesterol kunnen de kans op levensbedreigende hart – en vaatziekten reduceren.

Meer gezondheidsnieuws

Spruitkool goed voor bloedvaten

GFC NIEUWS- Het British Journal of Nutrition publiceerde deze week een studie van dokter Lauren Blekkenhorst waaruit blijkt dat Spruitkool (Brusselse spruiten) de kans op…

Meer bacteriën op afstandsbediening dan wc-bril

GFC NIEUWS- Een afstandsbediening is een grote bron van bacteriën, waarschuwen wetenschappers. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op…

Verspreiding coronavirus neemt af, zegt WHO

GFC NIEUWS- Het aantal nieuwe coronavirusinfecties loopt terug in China, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op basis van nieuwe medische rapporten. Dikke mensen slanken het makkelijkste…

Wimperachtige haargroei in mond van vrouw

GFC NIEUWS- Een Italiaanse vrouw ontwikkelde een zeldzame, letterlijk huiveringwekkende ziekte. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de…