fbpx
Milieuwet dichterbij dan ooit

GFC NIEUWS- DNA-voorzitter Jenny Simons en WWF-Guianas directeur David Singh presenteerden op 13 februari de noodzaak van het goedkeuren van de Milieu Raamwet, die mede tot doel heeft toekomstige natuurrampen met onherstelbare schade te voorkomen.

In een bomvolle zaal van Courtyard Marriott met meer dan 150 participanten van de DNA, overheidsinstellingen, partner NGO’s, het bedrijfsleven en overige belangstellenden was de urgentie van de wet het steeds terugkomend thema.

Milieurampen kunnen worden voorkomen

Singh ging in zijn inleiding in op de gevolgen van de Omai mijnramp in Guyana en of deze voorkomen zou kunnen worden met een goede milieuwet.

Ook Guyana had geen brede milieuwetgeving toen in 1995 bijkans 4,5 miljoen cubieke meter met cyanide vervuilde modder van de Omaimijn in de Essequibo rivier (de grootste rivier in het land) terecht kwam, waardoor 80 km van de rivier tot rampgebied werd verklaard.

Hij concludeerde dat de natuurramp voorkomen had kunnen worden als er duidelijke milieurichtlijnen waren geweest. Suriname kan deze dans vooralsnog ontspringen, en mede door de recente vondst van de olie wordt de vraag om de milieuwet steeds dringender. “Deze wet is een grote stap in de goede richting voor Suriname,” zegt David Singh.

Simons heeft al vaker een lans gebroken voor het waarborgen van ons milieu, en de relatie tussen milieu en menselijk welzijn. In januari 2019 diende zij samen met enkele DNA-leden een concept initiatiefwet in, die bekend staat als de ‘Milieuraamwet’.

In haar speech is zij uitvoerig ingegaan op het proces van indiening van de ontwerpwet, de noodzaak voor deze wet en het feit dat het voorstel kamerbreed gedragen wordt.

Na de inleidingen van Singh en Simons was er een panel welke naast de inleiders bestond uit Rudi van Kanten (directeur Tropenbos Suriname), Ivette Patterzon (Coördinatie Milieu, Kabinet van de President) en Gina Griffith (NIMOS). De aanwezigen in de zaal maakten gretig gebruik van de gelegenheid om vragen te stellen.

Het publiek heeft nog kort de gelegenheid om commentaren te leveren op de concept wet, benadrukte DNA-ondervoorzitter Melvin Bouva. De wet komt na twee weken op de agenda.

Op de vraag vanuit het publiek of de Milieuraamwet nog in deze regeerperiode aangenomen zal worden, verzekerde de DNA voorzitter de aanwezigen dat dit het geval is. Het vertrouwen in een snelle afronding en succesvolle aanname hiervan is dan ook verder gestegen.

De discussieavond was georganiseerd door Projekta in samenwerking met WWF in het kader van het Shared Resources, Joint Solutions programma.

Meer nieuws

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.