fbpx

Milieuorganisaties protesteren tegen ontbossing Cultuurtuin

GFC NIEUWS- Op de dag van de inauguratie van de nieuwe president is er met een grote graafmachine 150×20 meter achter Paramaribo Zoo ontbost.

Verschillenden milieuorganisaties trokken aan de bel en waren ter plekken.

Cultuurtuin valt onder beheer van STINAPA en bevat ook de gronden van Paramaribo Zoo, Dierenasiel, 4 voetbalvelden en verschillende looppaden door vele hectare bos in Noord Paramaribo.
Het bestuur wordt bepaald door de Surinaamse overheid. Financiering ervan vind plaats door ecotoerisme activiteiten en o.a. de World Wide Fund for Nature(WWF).

Het is de aanwezige milieuactivisten gelukt de graafmachine tot stilstaan te motiveren. De operator vond het zelf erg dat het gebied werd ontbost. Hij kon wel niet zeggen wie zijn werkgever was en wie die nieuwe eigenaar is van de grond. De opdracht om te ontbossen was recent gegeven.

STINAPA is niet te bereiken voor verantwoording. Er werd gesproken over het verkavelen van tot 10 hectare bos, maar dit kon niet worden geconfirmeerd.

Erlan Sleur van Stichting ProBios is een van de aanwezige mensen die zijn gaan protesteren. Met een Drone is schatting gemaakt van de Schade.

“Dit is niet de enige plek natuurlijk, er zijn rapportages over heel Suriname dat uit natuur reservaten en parken er stukken grond zijn weggegeven aan partij loyalisten net voor de regeringsoverdracht. We hebben het hier even kunnen stopzetten maar we moeten weten wie hiervoor verantwoordelijk is”.

Anwar Alibux van stichting Samarja was ook ter plekke.

BEKIJK OOK
Jongeman in rug gestoken na woordenwisseling overleeft het niet

“Juist op deze dag is er besloten met grof geweld de natuur hier het das om te doen. We hebben metingen genomen. De open gegraven bos is nog geen 6 meter van de schutting van Paramaribo Zoo. Sommige van de bomen en vegetatie hier is uniek”.

“Het was immers een locatie om planten en gewassen te testen 100 jaar terug. 10 jaar hebben we de natuur verscheurend beleid moeten nemen van de NDP-regering. Dat ze nog willen natrappen op de eerste dag van President Santhoki zegt al wat voor mensen hier bezig zijn”.

“We hopen dat er wel degelijk milieu beleid en natuurbescherming komt. Er wordt veel verwacht van deze nieuwe regering. Milieu Organisaties vragen niet veel. Behouden en beschermen van wat we hebben, netjes houden van wat we gebruiken.”

De graafmachineoperator had aangegeven dat zijn werkgever de opdracht had gegeven de graafmachine weg te brengen na protest van de verschillende milieuorganisaties. Het is niet bekend wat het vervolg gaat zijn.

“STINAPA is duidelijk medeplichtig, met wat hier ook gebeurt. Er is geen milieudirectoraat om aan te klagen en het NIMOS houdt zich niet bezig met natuur of milieuzaken. Wij milieuorganisaties zijn de eerste en laatste lijn van bescherming als het gaat om ons natuur. Dat is echt zielig. Maar net als voorheen gaan we bundelen en hierop letten,” aldus Alibux.